2/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη για τη δεύτερη φάση του Ψηφιακού Πρωταθλήματος 2014-2015, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη
για τη δεύτερη φάση του Ψηφιακού Πρωταθλήματος 2014-2015, στη Λευκωσία


Είναι με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που μου δίδεται η ευκαιρία να είμαι σήμερα μαζί σας, για να στηρίξουμε δυναμικά τον θεσμό του Ψηφιακού Πρωταθλήματος και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον των νέων αλλά και του τόπου μας γενικότερα. Φθάσαμε αισίως στη δεύτερη φάση του δεύτερου Ψηφιακού Πρωταθλήματος, στις Ημέρες Προπόνησης. Το Ψηφιακό Πρωτάθλημα έχει καθιερωθεί και ελπίζω να παραμείνει θεσμός.

Τα οφέλη από την υλοποίηση ολοκληρωμένης Ψηφιακής Στρατηγικής είναι πολλά και αφορούν τόσο την οικονομική άνθιση όσο και την κοινωνική αναβάθμιση των πολιτών. Η εφαρμογή της θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του κράτους και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα αγκαλιάσουν τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας όπως τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, τις μεταφορές και, φυσικά, την επιχειρηματικότητα σε κάθε της μορφή. Παράλληλα, θα βοηθήσουν την Κύπρο να γίνει περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών, προσελκύοντας στη χώρα τις επενδύσεις που απαιτούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η ψηφιακή τεχνολογία και να αποφέρει τις αναμενόμενες βελτιώσεις, είναι η συνεχής έμπρακτη και ισχυρή στήριξη και δέσμευση από το Κράτος και τους διάφορους φορείς της κυπριακής κοινωνίας. Για να έρθει η ανάπτυξη στην οποία όλοι προσβλέπουμε, οφείλουμε να επενδύσουμε στους τομείς εκείνους της οικονομίας που είμαστε ισχυροί, αλλά και να αξιοποιήσουμε τομείς που έχουν δυνατότητες όπως ακριβώς ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Αναπόσπαστος πυλώνας μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής για ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και προοδευτικό κράτος, αποτελεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Ψηφιακής Επιχειρηματικής Καινοτομίας. Με τα δεδομένα και τις δυνατότητες της σημερινής εποχής των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει ο κανόνας και όχι να αποτελεί την εξαίρεση.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ακολουθώντας τις βασικές θεματικές ενότητες της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, καταβάλλει προσπάθειες για μετατόπιση της επιχειρηματικότητας από τις παραδοσιακές αρχές και τρόπους σε ένα νέο σύγχρονο και ευέλικτο καθεστώς. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε διαμορφώσει και προωθούμε την υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής επιχειρηματικότητας, με βασικούς άξονες την καινοτομία και, κατ’ επέκταση, την έρευνα και την ψηφιακή και υψηλή Τεχνολογία.

Ως αποτέλεσμα, εισαγάγαμε το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πρώτο Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας, το οποίο ήταν πιλοτικό, εντάχθηκαν 40 επιχειρήσεις. Αυτό το πιλοτικό σχέδιο είχε €4 εκατομμύρια προϋπολογισμό και προέβλεπε μέγιστο ποσό χορηγίας €150 χιλιάδες ανά επιχείρηση. Το νέο Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας που προκηρύχτηκε πρόσφατα, έχει προϋπολογισμό €10 εκατομμύρια και προβλέπει μέγιστο ποσό χορηγίας €250 χιλιάδες ανά επιχείρηση.

Παράλληλα, στον τομέα της Καινοτομίας το Υπουργείο προγραμματίζει να προκηρύξει μια σειρά νέων σχεδίων χορηγιών, στο πλαίσιο των Διαθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014–2020, με συνολικό προϋπολογισμό €30 εκατομμύρια.

Είναι, επίσης, σημαντικό να τονιστεί ότι, με σκοπό την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία τεχνολογικών και ερευνητικών υποδομών, όπως είναι η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί από Στρατηγικό Επενδυτή και θα αποτελεί υποδομή που θα συνεισφέρει στην προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, θα είναι εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης όσο και για την ολοκλήρωση της υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής στη χώρα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η καινοτομία έχει τη δυνατότητα να συνδράμει ουσιαστικά στην οικονομία των χωρών που την προάγουν. Μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μιας αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Παράλληλα, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων. Ισχύει, μάλιστα, ότι η καινοτομία δεν παράγεται μόνο από μεγάλες χώρες. Χώρες όπως η Ελβετία – που είναι η πρώτη παγκοσμίως – το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη, έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Κύπρο και βρίσκονται πολύ ψηλά στη διεθνή κατάταξη.

Η Ψηφιακή Τεχνολογία και η Καινοτομία αποτελούν ένα εργαλείο ή μάλλον ένα πολυεργαλείο, για την επανεκκίνηση της οικονομίας του τόπου μας και όλοι θα πρέπει να το χειριστούμε κατάλληλα, χωρίς δισταγμούς. Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη, για να επιτευχθεί και να έχει και διάρκεια, θα πρέπει να βασίζεται σε αυτές τις θεματικές ενότητες.

Και όλα αυτά θα τα πετύχουμε αξιοποιώντας τα λαμπρά μυαλά του τόπου μας, μερικά από τα οποία διαγωνίζονται στο Ψηφιακό Πρωτάθλημα.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να συγχαρώ τον Ψηφιακό Πρωταθλητή και την ομάδα του για τη διοργάνωση του Κυπριακού Ψηφιακού Πρωταθλήματος και για την εξαιρετική δουλειά που διεξάγει και φέτος. Συγχαίρω, επίσης, θερμά όλους εσάς που διαγωνίζεστε με τις πρωτοπόρες ιδέες σας. Οι νέοι μας πρέπει να παραδειγματιστούν από εσάς και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια.