15/1/15

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα “ Charlie Hebdo ” στο Παρίσι

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα “ Charlie Hebdo ” στο Παρίσι


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, ανέφερε τα ακόλουθα αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα “ Charlie Hebdo ” στο Παρίσι:

«Καλούμαστε σήμερα, προ ημερησίας διατάξεως, να αναφερθούμε σε ένα τραγικό γεγονός, την τρομοκρατική επίθεση, στις 7 Ιανουαρίου 2015, ένοπλων ισλαμιστών στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo ” στο Παρίσι, η οποία άφησε πίσω της  δώδεκα νεκρούς και εφτά τραυματίες.

Η ασύγκριτης και ακραίας βαρβαρότητας τρομοκρατική επίθεση, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενάντια σε μια εφημερίδα διεθνώς γνωστή για τη διαχρονικά σταθερή στάση της απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον φασισμό προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και δημιούργησε κλίμα φόβου για ενδεχόμενα τρομοκρατικά κτυπήματα και αλλού.

Αναμφίβολα, το κτύπημα στο Παρίσι, ως απόρροια εξτρεμιστικών ερμηνειών της θρησκείας, συνιστά επίθεση κατά της ελευθερίας έκφρασης μιας εφημερίδας και των δημοσιογράφων της, που υπερασπίζονταν πάντα δημοκρατικά δικαιώματα, ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, σκεπτόμενοι ελεύθερα και δημιουργικά. Ειδικότερα, η επίθεση πλήττει την τέχνη της γελοιογραφίας, που διαχρονικά, μέσα από το χιούμορ και την εύθυμη διάθεση, φωτίζει και καυτηριάζει τεκταινόμενα και πρόσωπα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υποδειχθεί το ορθό.

Ο θρησκευτικός φανατισμός στάθηκε δυστυχώς αφορμή και για δεύτερο κτύπημα, αυτή τη φορά στο εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό Παρίσι, δύο μόλις μέρες μετά την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα.  Ο απολογισμός της επίθεσης αυτής ήταν τέσσερις νεκροί.
Οι βάρβαρες δολοφονικές επιθέσεις καταδικάστηκαν με αποτροπιασμό από τη διεθνή κοινότητα και προκάλεσαν την οργή και την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο που τάσσονται ενάντια στη βαρβαρότητα, τον θρησκευτικό φανατισμό, το σκοταδισμό και την τρομοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει απερίφραστα τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, κάθε προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και των λειτουργών του, αλλά και γενικότερα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.

Εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής εκφράζω τη βαθιά θλίψη μας για το έγκλημα μίσους που συντελέσθηκε στην Ευρώπη, την απεριόριστη συμπάθειά μας προς τους οικείους των θυμάτων και σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη τους».

___________