8/12/14

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε την ημερίδα με θέμα «Προοπτικές – προκλήσεις στο περιβάλλον ασφάλειας της νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Προοπτικές – προκλήσεις στο περιβάλλον ασφάλειας της νοτιοανατολικής Μεσογείου»
, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), κατέθεσαν εισηγήσεις ο δρ Ιωάννης Μάζης, ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης και η Αντισυνταγματάρχης Σιοτρόπου Ευαγγελία, ενώ τον συντονισμό είχε ο δρ Γεώργιος Κέντας. Εξάλλου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μια κρίσιμη περιοχή ύψιστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, η Κύπρος, βρισκόμενη ακριβώς στο κέντρο αυτής της περιοχής διατηρούσε πάντα μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση. «Και δεν είναι τυχαίο, προφανώς, που από το νησί πέρασαν πολλοί κατακτητές, ενώ και άλλοι τόσοι το επιβουλεύονταν, ακριβώς εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης στην νοτιοανατολική λεκάνη Μεσογείου», επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας.

Μέσα στο νέο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, τονίζοντας πως «παρά τη συνέχιση, δυστυχώς, του αναχρονισμού της κατοχής μέρους του εδάφους της, από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση, η Κύπρος τυγχάνει αναγνώρισης από τους εταίρους για το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει».

Η Εθνική Φρουρά, συνέχισε, διατηρεί ως βασικό ρόλο και αποστολή την αποτροπή οιασδήποτε απειλής από βορρά, όμως την ίδια ώρα, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις νέου τύπου απειλές, προωθώντας παράλληλα τον στόχο για προαγωγή της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται ασφαλώς ένας ολοκληρωμένος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα μας επιτρέψει να ασκούμε τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις μας, εντός της περιοχής ευθύνης μας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

Αναφερόμενος στον φετινό προϋπολογισμό, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι αντανακλά ακριβώς την νέες προτεραιότητες που έχουμε θέση για τις ένοπλες δυνάμεις και σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην ανάγκη προμήθειας με τα απαραίτητα μέσα που έχουν να κάνουν με τις νέες προκλήσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι, αξιοποιώντας τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πρώτη φορά τη γεωγραφία προς όφελος δικών μας συμφερόντων και να τη θέσουμε στην υπηρεσία των δικών μας στρατηγικών διεκδικήσεων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εορτασμών θα πραγματοποιηθεί αύριο Μουσική εκδήλωση από τη Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ), με τη συμμετοχή της Χορωδίας ΓΕΝΕΣΙΣ, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Πριν την μουσική εκδήλωση θα προηγηθεί ομιλία από τον δρα Άγγελο Χρυσοστόμου, με θέμα «Από τον Κυπριακό Στρατό στην Εθνική Φρουρά».