9/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή  στην τελετή έναρξης
 της εκπαίδευσης για τη Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων

και για την κυκλοφορία της έκδοση του Εθνικού Εγχειριδίου
για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Αίματος

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δραστηριότητα του Υπουργείου Υγείας, η οποία οργανώνεται με διττό σκοπό: την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του Εθνικού Εγχειριδίου για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Αίματος και των Παραγώγων του, και την εναρκτήρια τελετή της εντόπιας εκπαίδευσης για τη Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς τους εκλεκτούς ομιλητές από την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Κύπρο, που παρά το έντονο πρόγραμμά τους, επέλεξαν να είναι σήμερα μαζί για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Η κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του Εθνικού Εγχειριδίου Εφαρμογής Προτύπων και Προδιαγραφών Ποιότητας και Ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινου αίματος και συστατικών αίματος που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελεί έναν σύγχρονο οδηγό που θα συνδράμει στην ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών που ακολουθούνται στον τομέα.

Το εγχειρίδιο αυτό, βασισμένο σε ευρωπαϊκές πρακτικές, εναρμονίζει τις διαδικασίες και θέτει τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας, περιλαμβανομένων και όλων των αναθεωρήσεών της μέχρι σήμερα. Αποτελεί δε ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει στην ομοιόμορφη εφαρμογή των προνοιών της ευρωπαϊκής Οδηγίας και της σχετικής κυπριακής νομοθεσίας με στόχο τη βελτίωση, στο μέγιστο δυνατόν, των παρεχόμενων υπηρεσιών αιμοδοσίας. Πεποίθησή μας είναι ότι η ομοιόμορφη εφαρμογή αυτών των πρακτικών από όλους τους εμπλεκόμενους λειτουργούς, θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας με αποτέλεσμα την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των Κυπρίων ασθενών.

Το παρόν εγχειρίδιο δεν είναι ένα στατικό εργαλείο και σκο