2/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας σε επίσκεψη στο ΤΕΠΑΚ και την υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας σε επίσκεψη στο ΤΕΠΑΚ
και την υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας


Με μεγάλη μου χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, όπου μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ και να αναπτύξω πολιτικές που αφορούν στο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία.

Η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα και η διάχυση της γνώσης στους γεωργούς είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και αύξηση της παραγωγής.

Πρέπει να θέσουμε την Αγροτική Οικονομία του τόπου σε υγιή, επιστημονική και επαγγελματική βάση. Πρέπει να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα πιο αποδοτικό με την ένταξη νέων μεθόδων παραγωγής, πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

Θέλουμε να προωθήσουμε την κλιματικά έξυπνη γεωργία, εντάσσοντας στην παραγωγική μας διαδικασία τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έξυπνα συστήματα άρδευσης, την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων και την πλήρη ένταξη του ανακυκλωμένου νερού στο υδατικό μας ισοζύγιο για άρδευση, να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειες μας και παράλληλα να προστατέψουμε τα εδάφη μας από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές.

Σε όλα αυτά ο ρόλος της ακαδημίας, ο δικός σας δηλαδή ρόλος, είναι σημαντικός και καταλυτικός.

Εσείς μπορείτε να προσφέρετε λύσεις σε όλα αυτά που ανέφερα. Υποχρέωση και βασική επιδίωξή μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αποδοτική χρήση των πόρων, διαφοροποιώντας το μοντέλο ανάπτυξης που επικρατούσε μέχρι σήμερα και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες.

Επομένως, η στενή συνεργασία του Υπουργείου με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και επιβεβλημένη και είναι με χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας, καθώς η υπογραφή του Πρωτόκολλου Συνεργασίας σήμερα θα αποτελέσει το ορόσημο για έναρξη μιας πιο στενής σχέσης μεταξύ ΤΕΠΑΚ και ΥΓΦΠΠ.

Σήμερα το Κράτος επιδιώκει μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που έχει ως βασικό πυλώνα την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος όλων είναι η προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας να εγκολπώσει όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική από πλευράς διαχείρισης των πόρων που διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως στρατηγικούς του στόχους, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Οι δράσεις για υλοποίηση των στρατηγικών αυτών στόχων θα ενισχύσουν την πορεία της Κύπρου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κεντρικό άξονα τη μετάβαση προς μια οικονομία πράσινη, κυκλική και απαλλαγμένη από ρύπους αερίων του θερμοκηπίου.

Σήμερα η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση η οποία έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση μέτρων οικονομικής περισυλλογής και λιτότητας, άνοδο της ανεργίας και μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι οικονομικές αυτές συνθήκες επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε:
1.       Την προώθηση νέων καινοτόμων μέτρων και πολιτικών που να στηρίζουν την ανάπτυξη,
2.       την επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και
3.       την αύξηση της παραγωγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα των πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Για να ανταποκριθούμε στις σημερινές αυτές προκλήσεις, απαιτείται
-         διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας και παράλληλα
-         απαιτείται αλλαγή των πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης.

Αυτή η αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε πρέπει να βασιστεί σε ένα πλαίσιο πολιτικής που θα επιβραβεύει:
          την αποδοτικότητα,
          την καινοτομία,
          την αλλαγή με επανασχεδιασμό προϊόντων και διεργασιών παραγωγής,
          την ευρύτερη επαναχρησιμοποίηση και υποκατάσταση υλικών
          και την ανάπτυξη
μέτρων, τεχνολογιών και υποδομών για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και διαχείριση, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου.

Ο στόχος που έχει τεθεί για μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία   (και είναι κάτι που θα ακούτε συχνά) προάγει την πράσινη ανάπτυξη και σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε δράσεις προώθησης της αποδοτικής χρήσης των πόρων μέσω:
-         της ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας,
-         της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
-         της τήρησης της ιεράρχησης των αποβλήτων και της σταδιακά αυξανόμενης επαναχρησιμοποίησης τους ως πόρο,
-         της υιοθέτησης νέων περιβαλλοντικά φιλικότερων τεχνολογιών για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου,
-         και της προώθησης στην αγορά πράσινων προϊόντων και τεχνολογιών.

Η έρευνα είναι παράγοντας πρωταρχικής σημασίας για την Κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες αυτού του δυναμικού και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα των πράσινων τεχνολογιών.

Η ανάπτυξη και η προώθηση των πράσινων τεχνολογιών θα αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης της κυβέρνησης έναντι των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες πρέπει να παρέχουν λύσεις για διαχείριση της ρύπανσης, μείωση των υλικών εισροής   ενεργειακής κατανάλωσης και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανάκτηση πολύτιμων υποπροϊόντων και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων διάθεσης των αποβλήτων.

Θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν στην αναζήτηση νέων πεδίων επιχειρηματικότητας και τομέων της οικονομίας που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Η μεταρρύθμιση της οικονομίας, η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και των τεχνολογιών θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην αγορά εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων και επαγγελμάτων ιδιαίτερα στον τομέα των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών.

Θεωρώ ότι έχουμε σήμερα τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας στους τομείς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακής αποδοτικότητας, διαχείρισης αποβλήτων και νερού, ποιότητας του αέρα, αποκατάστασης και προστασίας της βιοποικιλότητας και ανάπτυξης πράσινων υποδομών.

Θεωρώ ότι οι υψηλοί στόχοι που συζητούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ, τόσο στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων όσο και στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αν αντιμετωπιστούν σωστά και με ανοικτό πνεύμα,
-         μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και να μας βγάλουν από πολλά αδιέξοδα γιατί,
-         μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν περιφερειακή ανάπτυξη,
-         να στηρίξουν και να ενισχύσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
-         και να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας που θα απευθύνονται σε νέους επιστήμονες και που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την ανεργία ανάμεσα στους νέους.

Η συμβολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όσα έχω μέχρι τώρα αναφέρει, είναι πολύ σημαντική και καταλυτική και είμαι βέβαιος πως η σύναψη του πρωτόκολλου συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και ΥΓΦΠΠ αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Η διεύρυνση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής μας συνεργασίας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και νέων τεχνολογιών σε θέματα περιβάλλοντος. Θα παρέχει παράλληλα ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής.

Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο προώθησης της στοχευμένης πολιτικής της κυβέρνησης για να στηρίξει και να διαδώσει   τα πράσινα επαγγέλματα, την ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων και του αναγκαίου γνωσιολογικού υπόβαθρου που απαιτείται.

Παράλληλα, προσβλέπω ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα ενισχυθεί η ανταλλαγή και η διάχυση πληροφοριών και τεχνογνωσίας για επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα αποτελεί την αρχή της αμοιβαίας μας προσπάθειας για αλλαγή και διασφάλιση της αειφορίας της οικονομίας μας, της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος μας για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.
_________________