2/12/14

Χαιρετισμός Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γ. Λ. Ομήρου σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού



Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ


Χαιρετισμός Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γ. Λ. Ομήρου

σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τιμήσουμε μαζί την Ημέρα του Εθελοντισμού. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Η καθιέρωση της Ημέρας του Εθελοντισμού αποτελεί μια ευκαιρία για να εκφράσω την εκτίμησή μου απέναντι στην πολύτιμη προσφορά του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), το οποίο παρουσίασε για ακόμα μια χρονιά, αξιόλογο έργο προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από τη δράση του δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες, για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Η εθελοντική δραστηριότητα, έχοντας τις βάσεις της στην αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη, δημιουργεί νέα δίκτυα και νέα πρότυπα, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον κοινωνικό κεφάλαιο. Είναι ανεκτίμητη ιδίως όταν αφορά έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και η παροχή βοήθειας σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών. Στην εποχή μας, οι εθελοντές είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και αποτελεί χρέος όλων μας και κυρίως της πολιτείας, να προστατεύσει και να προωθήσει την αξία του εθελοντισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διανύουμε την Εβδομάδα Εθελοντισμού, η οποία θεσμοθετήθηκε από το ΠΣΣΕ το 1994 και έχει ως κύριο στόχο την κινητοποίηση των εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, διαφόρων κρατικών και ιδιωτικών φορέων, αλλά και του κοινού γενικότερα, προκειμένου να αναληφθούν και να αναπτυχθούν εθελοντικές πρωτοβουλίες. Η Εβδομάδα Εθελοντισμού, συμβάλλει επίσης και στην αναγνώριση του έργου των χιλιάδων εθελοντών που προσφέρουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους στην κοινωνία μας.
Οι εθελοντές προσφέρουν στην κοινωνία, επιτελώντας καθημερινά ένα αξιόλογο και πολυδιάστατο έργο, το οποίο πολλές φορές συμπληρώνει το κοινωνικό έργο του Κράτους. Τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων του τόπου. Η κάθε είδους εθελοντική βοήθεια, είτε αυτή είναι ηθική, ψυχολογική ή υλική, δείχνει τα επίπεδα ανθρωπιάς του λαού μας. Πρόσθετα, η εθελοντική σας βοήθεια συμπληρώνει την κυβερνητική δραστηριότητα, όπως αυτή εκφράζεται και υλοποιείται σε όλους τους τομείς και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση τόσο του νομοθετικού πλαισίου όσο και στη λειτουργία του Κράτους γενικότερα.

Το εθελοντικό κίνημα του τόπου μάς κάνει υπερήφανους, βλέποντας τους εθελοντές με ανιδιοτέλεια και πάθος να προσφέρουν καθημερινά σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Οι δύσκολες μέρες που διανύουμε απαιτούν την εμπλοκή στον εθελοντισμό ακόμη περισσότερων πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, αλλά και την εφαρμογή νέων πολιτικών, ώστε το εθελοντικό κίνημα να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προωθεί και εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική για τη στήριξη του ενεργού πολίτη και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εθελοντές και οι εθελοντικές οργανώσεις. Αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο κράτος και το εθελοντικό κίνημα, το εν λόγω Γραφείο επιτελεί ένα σημαντικό έργο, το οποίο υποβοηθά τόσο την Κυβέρνηση, όσο και τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να επιτελούν πιο αποτελεσματικά το έργο τους.

Το προσωπικό μου ενδιαφέρον για τις δράσεις και την αναβάθμιση του Εθελοντικού Κινήματος είναι δεδομένο, γι’ αυτό και αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η χάραξη των κυβερνητικών πολιτικών γύρω από το θέμα αυτό θα γίνεται και με τη δική σας συμβολή.

Τέλος, συγχαίρω το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού που με την προσφορά του κάνει την κοινωνία μας καλύτερη.  Συγχαίρω όλους εσάς τους εθελοντές για το ήθος, τις αρετές και την ανθρωπιά σας και σας ευχαριστώ που με ανιδιοτέλεια και μέσα από το υστέρημα και τον προσωπικό ελεύθερο σας χρόνο, εκφράζετε έμπρακτα και καθημερινά την αγάπη σας προς τον συνάνθρωπο μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και εύχομαι η δράση σας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να ακολουθήσουν νέες επιτυχημένες δράσεις που θα αναδείξουν τον εθελοντισμό όχι μόνο ως μια αλτρουιστική πράξη φιλευσπλαχνίας, αλλά και ως πράξη με αντίκτυπο τόσο στην κοινωνική όσο και την οικονομική ανάπτυξη.