2/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κατά την υπογραφή της Συμφωνίας FATCA με τις ΗΠΑ

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κατά την υπογραφή
της Συμφωνίας FATCA με τις ΗΠΑ


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. John M . Koenig υπέγραψαν σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, συμφωνία αναφορικά με τη βελτίωση της Διεθνούς Φορολογικής Συμμόρφωσης για την εφαρμογή του νόμου των ΗΠΑ περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Αλλοδαπών Λογαριασμών ( Foreign Account Tax Compliance ActFATCA ) ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση υπογραφής της Συμφωνίας FATCA , ο Υπουργός Οικονομικών είπε τα εξής:

«Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας FATCA μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άλλη μια επιβεβαίωση της προσήλωσης της Κύπρου στην κοινή προσπάθεια για καθιέρωση της φορολογικής διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν εργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια για τη σημαντική αυτή εξέλιξη. Τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Τμήμα Φορολογίας, αλλά βεβαίως και τους συνεργάτες από τον ιδιωτικό τομέα για τη δική τους καθοριστική συμβολή. Θεωρώ ακριβώς πως συνεργαζόμενοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης και της αξιοπιστίας της Κύπρου ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα και όπως έχω ήδη πει θεωρώ πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί κίνηση ενδυνάμωσης των ήδη εξαιρετικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρόσφατες σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις και συμμετοχές στο τραπεζικό μας σύστημα και στον ενεργειακό τομέα είναι ενδεικτικές της προοπτικής για περαιτέρω διεύρυνση αυτών ακριβώς των σχέσεων. Με τέτοιες κινήσεις επιβεβαιώνουμε πως η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Κύπρου είναι πράγματι στρατηγικής σημασίας».
_____________