2/12/14

Υπογραφή Συμφωνίας FATCA μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ για την ενδυνάμωση της φορολογικής συνεργασίας



Υπογραφή Συμφωνίας FATCA μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ
για την ενδυνάμωση της φορολογικής συνεργασίας


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία κ. John M. Koenig, εκ μέρους των ΗΠΑ, υπέγραψαν σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, τη διακρατική συμφωνία (Intergovernmental Model 1A Agreement) για την ενδυνάμωση της Διεθνούς Φορολογικής Συνεργασίας για την εφαρμογή του FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act).

Με βάση την υπό αναφορά συμφωνία, οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τμήμα Φορολογίας Υπουργείου Οικονομικών) θα παρέχουν στις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ (Inland Revenue Service) χρηματοοικονομικές πληροφορίες σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων, όπως αυτά καθορίζονται στη συμφωνία. 

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει πάνω από 40 διακρατικές συμφωνίες (FATCA), αποτελώντας ένα παγκόσμιο πρότυπο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στις υπεράκτιες δραστηριότητες, ευνοώντας τη διαφάνεια.

Η υπογραφή της υπό αναφορά διακρατικής συμφωνίας αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόοδο στον τομέα της φορολογικής διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Είναι πρόδηλο ότι, η συνομολόγηση της υπό αναφοράς συμφωνίας θα αναβαθμίσει την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και θα τονώσει περαιτέρω τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδυναμώνοντας τις εμπορικές τους συναλλαγές προς όφελος των δύο οικονομιών.  
___________