18/11/14

Η Βουλευτής κα Α. Κυριακίδου παρουσίασε Προσχέδιο Ψηφίσματος και Έκθεσή της στη Μόνιμη Επιτροπή της ΚΣΣΕ

Η Βουλευτής κα Α. Κυριακίδου παρουσίασε Προσχέδιο Ψηφίσματος και Έκθεσή της στη Μόνιμη Επιτροπή της ΚΣΣΕ
18/11/2014


Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου, υπό την ιδιότητά της ως Εισηγήτρια της Επιτροπής Ισότητας και κατά των Διακρίσεων της ΚΣΣΕ, παρουσίασε προσχέδιο Ψηφίσματος και Έκθεσή της, με τίτλο «Εστιάζοντας στους δράστες για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών».

Η κα Κυριακίδου ανέφερε ότι το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών βρίσκεται για χρόνια τώρα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Επιτροπής Ισότητας και κατά των Διακρίσεων της Συνέλευσης. Το Κοινοβουλευτικό Δίκτυο, που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό και η σχετική Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014, αποδεικνύουν τη σημασία που αποδίδει η Συνέλευση στην πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου που πλήττει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, είπε η Κύπρια Βουλευτής. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε η κα Κυριακίδου, έως ότου επικυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμπεριληφθούν οι διατάξεις της στις εθνικές νομοθεσίες. Η βία κατά των γυναικών πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ολότητά της, υπογράμμισε η κα Κυριακίδου, ξεκινώντας από την αντιμετώπιση των αιτιών που την προκαλούν και που δεν είναι παρά η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και οι διάφορες εκφάνσεις της.

Η κα Κυριακίδου επισήμανε το γεγονός ότι, ενώ η Σύμβαση μπορεί να επιφέρει τεράστιες αλλαγές για τους νομοθέτες, εντούτοις η συμβολή της είναι πιο περιορισμένη όσον αφορά στην απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η αλλαγή και η πρόοδος μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν οι δράστες συμμετάσχουν σε ειδικά προγράμματα θεραπείας και παρεμβάσεων, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το σημαντικότερο, τόνισε, είναι οι ίδιοι οι δράστες να αντιληφθούν ότι είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη συμπεριφορά που ασκούν και αυτή πρέπει να είναι η προσέγγιση των συγκεκριμένων ειδικών προγραμμάτων. Έχει αποδειχθεί, εξήγησε η Κύπρια Βουλευτής, ότι τα εν λόγω προγράμματα κρίνονται θετικά τόσο για την μετέπειτα ασφάλεια των γυναικών θυμάτων όσο και για τους ίδιους τους δράστες, οι οποίοι, μετά το πέρας των προγραμμάτων και εξειδικευμένων θεραπειών, συνήθως δεν επαναλαμβάνουν τις ίδιες βίαιες και αποτρόπαιες πράξεις. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καλεί όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, ανέφερε η κα Κυριακίδου, να υιοθετήσουν προγράμματα που να στοχεύουν στην ανάληψη της ευθύνης από τους ίδιους τους δράστες. Πολλά κράτη μέλη του Οργανισμού το έχουν ήδη πράξει, σημείωσε, και φαίνεται πως τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα όταν συνδυάζονται με άλλα μέτρα πρόληψης και συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είπε, όπως οι διωκτικές και δικαστικές αρχές, οι φορείς προγραμμάτων στήριξης γυναικών και οι υπηρεσίες φροντίδας και ευημερίας παιδιών, είναι απαραίτητη. Σε καμία περίπτωση, διευκρίνισε ωστόσο η κα Κυριακίδου, δεν μπορούν τα προγράμματα αυτά να αντικαταστήσουν τις ποινές που δύναται να επιβάλει το δικαστήριο, αναλόγως πάντοτε της σοβαρότητας του περιστατικού βίας.

Καταλήγοντας, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως οι μειώσεις και περικοπές σε προγράμματα που απευθύνονται στους θύτες είναι αποτέλεσμα των δύσκολων δημοσιονομικών δεδομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Παρότρυνε δε τις χώρες που επηρεάζονται να μην προβούν σε περαιτέρω μειώσεις καθότι, όπως εξήγησε, η μη αντιμετώπιση, η μη έγκαιρη παρέμβαση και η μη πρόληψη του φαινομένου, στοιχίζουν μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερα.

Το Ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα, καλεί όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας και πρόληψης για τους θύτες ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, σε στενή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες. Καλεί επίσης όλα τα Κοινοβούλια του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού για το περιεχόμενο αυτών των προγραμμάτων.
_______________