18/11/14

Αυξημένη η κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων στην Κύπρο

Αυξημένη η κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων στην Κύπρο
18/11/2014


Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής ανθεκτικότητας και με αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων τόσο στην ιατρική όσο και την κτηνιατρική, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά».
Η υπέρμετρη και λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης μικροβιακής ανθεκτικότητας και το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή εκστρατεία, που έχει ως στόχο τη διαφώτιση κοινού και επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την αποφυγή κατάχρησής τους.

Η μικροβιακή ανθεκτικότητα, είπε ο κ. Πατσαλής, καθιστά τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων με σοβαρές συνέπειες. Ως τέτοιες κρίνεται το γεγονός ότι ασθενείς υποφέρουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε πολλαπλά αντιβιοτικά, και για τα οποία ενίοτε δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, όπως και γιατί χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, σύγχρονες ιατρικές θεραπείες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, χημειοθεραπεία για τον καρκίνο και εντατική θεραπεία δεν είναι πλέον δυνατές.

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του παγκόσμιου αυτού προβλήματος, έχει θεσπίσει το 2013, την Εθνική Επιτροπή Αντιβιοτικών η οποία προωθεί ενέργειες με στόχο τη μείωση της μικροβιακής ανθεκτικότητας στην Κύπρο. Οι πολυεπίπεδες ενέργειες της Επιτροπής κινούνται σε πέντε άξονες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον τοπικό συντονισμό της ετήσιας εκστρατείας, τη δημιουργία πρωτοκόλλων περιορισμού της χρήσης αντιβιοτικών και τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Επιτήρησης Μικροβιακής Ανθεκτικότητας. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων του συστήματος αυτού, καταδεικνύουν μικρή μείωση ορισμένων ποσοστών ανθεκτικότητας μικροβίων κατά τα τελευταία τρία έτη.

Δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας για το 2013, πρόσθεσε ο κ. Πατσαλής, καταδεικνύουν αυξημένα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στις καρβαπενέμες στη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Επίσης σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο για τη Μικροβιακή Ανθεκτικότητα του 2013, η πληροφόρηση και γνώση των Ευρωπαίων πολιτών συμπεριλαμβανόμενων και των Κυπρίων, σχετικά με τα αντιβιοτικά και την ορθή χρήση τους, είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπής και λανθασμένη. Παραδείγματος χάριν, το 40% των Ευρωπαίων έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα αντιβιοτικά καταπολεμούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών μέσω της ορθολογικής χρήσης τους αποτελεί ευθύνη όλων: ασθενών, ιατρών και γονέων. Ορθολογική χρήση σημαίνει χρήση μόνο όταν χρειάζεται για λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια, με τη σωστή δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά» υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά κάθε χρόνο στην εκστρατεία, η οποία έχει σαν επίκεντρο των εκδηλώσεων τη 18η Νοεμβρίου. Τις τοπικές δραστηριότητες συντονίζει η Εθνική Επιτροπή Αντιβιοτικών.