18/11/14

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας
18/11/2014


Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) αναφερόμενη σε πρωτοσέλιδο σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «Πρακτικά ρουσφετιού με εμπλοκή της ΕΔΥ», διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Δύο κενές μόνιμες θέσεις Διευθυντή Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4530 και ημερομηνίας 6.5.2011 (αρ. γνωστ. 335) με τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων τις 30.5.2011.

Ο Γραμματέας της ΕΔΥ, με επιστολή του ημερομηνίας 17.6.2011, διαβίβασε τις 70 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 34 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων και αφού ολοκληρώσει το έργο της να αποστείλει την έκθεσή της στην ΕΔΥ.

Στο μεταξύ, βάσει των προνοιών του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου του 2013 (Ν. 21(Ι)/2013), όλες οι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων αναστάληκαν και το θέμα παρέμεινε να εκκρεμεί στην αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή.

Με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 18.7.2014, εγκρίθηκε αποπαγοποίηση κάποιων θέσεων, περιλαμβανομένων και των δύο κενών θέσεων Διευθυντή Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας.

Ύστερα από αυτό, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, με επιστολή της ημερομηνίας 5.8.2014, η οποία λήφθηκε στο Γραφείο της ΕΔΥ στις 6.8.2014, διαβίβασε την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Κατά την παραλαβή της έκθεσης της Συμβουλευτικής Επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κενά και ελλείψεις που άπτονται της εγκυρότητάς της και η ΕΔΥ αποφάσισε να επιστραφεί η έκθεση στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις δέουσες ενέργειες, με την επισήμανση ότι η τελική κρίση της Επιτροπής επί της εγκυρότητάς της θα γίνει μετά την υποβολή της έκθεσης.

Η ΕΔΥ τονίζει, στο σημείο αυτό, ότι ουδέποτε εξέτασε την ουσία της έκθεσης και ούτε ασχολήθηκε με ένα έκαστο των υποψηφίων.

Η έκθεση επιστράφηκε στο Γραφείο της ΕΔΥ με επιστολή της Αν. Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 4.11.2014, και στο παρόν στάδιο εξετάζεται το περιεχόμενό της. Σε προσεχή συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει κατάθεση της έκθεσης και η Επιτροπή θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Ως εκ των πιο πάνω, η ΕΔΥ παρατηρεί ότι το εν λόγω δημοσίευμα είναι ανυπόστατο, παραπλανητικό, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και πλήττει το κύρος της. Τέλος, η ΕΔΥ θεωρεί άξιον απορίας πώς επιστολή της προς την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το θέμα παρατίθεται αυτούσια στο εν λόγω δημοσίευμά της Εφημερίδας «Πολίτης».