3/11/14

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γερμανίας στην Κύπρο

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη
και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γερμανίας στην Κύπρο


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο κ. Nikolai von Shoepff και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο Συνταγματάρχη Ulrich Pfeiffer.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων και απειλών στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρέσβη και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο για την συμβολή της γερμανικής κορβέτας Braunschweig F260, η οποία συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), στην πρόσφατη επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης μετά την πτώση μικρού δικινητήριου αεροσκάφους. Ως γνωστό, η Κύπρος παρέχει διευκολύνσεις σε γερμανικό απόσπασμα στο πλαίσιο της UNIFIL.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και ανέλυσε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εξάλλου, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά ενάντια και στα συμφέροντα όλων των κρατών της περιοχής, καθώς και της ευρύτερης προοπτικής για δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, τόνισε την ανάγκη όπως η ΕΕ στείλει ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, πως η κατάφωρα παράνομη και προκλητική στάση της δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
----------------------