2/10/14

Υπουργός Εσωτερικών: Δίνεται στη δημοσιότητα το Προσχέδιο Νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Υπουργός Εσωτερικών: Δίνεται στη δημοσιότητα το Προσχέδιο Νομοσχεδίου
για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, για σκοπούς διαφάνειας αλλά και ενημέρωσης του πολίτη, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει τι περιλαμβάνει το Προσχέδιο του εν λόγω Νομοσχεδίου - το οποίο έχει ήδη παραδοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Κοινοβουλευτικά Κόμματα, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων)- σε σχέση με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και με το κόστος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του Νομοσχεδίου (επισυνάπτεται).

Είναι η άποψή μας ότι με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και το κόστος θα είναι μειωμένο αλλά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν.

Παρόλο ότι με σημερινές τους δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων θεωρούν ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος στόχος επιτυγχάνεται, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το Προσχέδιο που έχουν στα χέρια τους αποτελεί τη βάση του μεταξύ μας διαλόγου. Ενός διαλόγου ο οποίος, ας σημειωθεί, διαρκεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια!

Επιτέλους, η Κυβέρνηση, με τη βοήθεια και στη βάση μελετών εμπειρογνωμόνων (Άγγλων, Ιταλών και άλλων), κατέληξε σε συγκεκριμένο Προσχέδιο Νομοσχεδίου. Είναι άποψή μας ότι μόνο στη βάση συγκεκριμένης πρότασης, όπως είναι αυτή που έχουμε παρουσιάσει, είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος. Και είναι σε αυτόν το διάλογο που καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσέλθουν.

Τελειώνοντας, υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να έχει οριστική κατάληξη με τη διαμόρφωση, ει δυνατόν, μιας ομόφωνης πρότασης και τη ψήφιση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να είναι πέραν του Δεκεμβρίου του 2014, όπως είναι εξάλλου και η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η Κύπρος.

Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Εσωτερικών
__________________