2/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1/1/2013

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την επανεκτίμηση
των αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1/1/2013


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη, σήμερα, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, για το θέμα της επανεκτίμησης, από το Κτηματολόγιο, των αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1/1/2013.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση ότι παραδέχθηκε την ύπαρξη λαθών στις επικαιροποιήσεις των τιμών των ακινήτων, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Εγώ πρώτος δήλωσα πως μια εργασία η οποία χρειαζόταν για να γίνει 4 με 5 χρόνια και 400 νέους υπαλλήλους στο Κτηματολόγιο, έγινε μέσα σε δέκα μήνες. Και είχα πει ευθύς εξ’ αρχής, το επαναλαμβάνω και τώρα, η ύπαρξη λαθών ήταν κάτι το αναμενόμενο για μας.

Το θέμα δεν είναι αν έγιναν λάθη ή παραλείψεις σε αυτήν τη γιγαντιαία προσπάθεια επανεκτίμησης των περιουσιών. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά τα λάθη είμαστε σε θέση να τα διορθώσουμε. Προπάντων, κατά πόσο είμαστε σε θέση να τα διορθώσουμε έγκαιρα, για να μπορεί και το Δημόσιο να εισπράξει αυτούς τους φόρους τους οποίους το κράτος έχει ανάγκη.

Σήμερα, λοιπόν, εξηγήσαμε στη Βουλή ότι μπορούμε να καταφέρουμε και τα δύο. Δηλαδή, έγκαιρα, να γίνουν οι όποιες διορθώσεις λαθών, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την ευχέρεια να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Και όλα αυτά, να γίνουν μέσα σε χρονικά πλαίσια τέτοια, που να μπορεί το κράτος να εισπράξει».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο θα δοθεί παράταση για την υποβολή ενστάσεων, ο κ. Χάσικος είπε: «Ναι. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουν οι υποβολές ενστάσεων και οι διορθώσεις λαθών και ανάλογα θα δώσουμε περισσότερο χρόνο.

Ένα άλλο θέμα που έχει διευκρινιστεί σήμερα είναι ότι όταν ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση για διόρθωση λάθους ή ένσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από έκθεση εκτιμητή. Αυτή η πληροφορία που είχε διαδοθεί στο παρελθόν, ότι δήθεν χρειάζεται απαραιτήτως έκθεση εκτιμητή, είναι αναληθής. Εκείνο που θα ζητά το Κτηματολόγιο, στην προσπάθεια του να διορθώσει το λάθος κατ’ απαίτηση του πολίτη, είναι πλήρη και αιτιολογημένα στοιχεία».

Σε άλλη ερώτηση που του υποβλήθηκε για τις επανεκτιμήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1/1/2013, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτές είναι οι εκτιμήσεις με βάση τις οποίες οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν φορολογία το 2015.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αυτές οι εκτιμήσεις θα επηρεάσουν και το έργο των Τραπεζών, σε σχέση με τις εκποιήσεις, ο κ. Χάσικος τόνισε: «Όπως είπα και στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Και όχι στην προσπάθεια μας τώρα να διορθώσουμε κάποια λάθη, να έρθουμε να δημιουργήσουμε πολύ πιο μεγάλα προβλήματα που έχουν σχέση με την οικονομία αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο νοών νοείτω».

_______________