27/10/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών


Αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Αξιολόγησης της Ποιότητας
του Ενεργητικού (Asset Quality Review) και Αντοχής σε Προσομοιώσεις
Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test) του τραπεζικού τομέα της ΕΕ


Η ανάληψη της εποπτείας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων της Ευρωζώνης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στις 4 Νοεμβρίου 2014, σε συνάρτηση με τα ερωτηματικά που τίθενται από τις αγορές ως προς την ευρωστία του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Τομέα, είχαν καταστήσει απαραίτητη την διενέργεια μιας ευρείας Πανευρωπαϊκής Άσκησης Αξιολόγησης της Ποιότητας του Ενεργητικού (Asset Quality Review) και Αντοχής σε Προσομοιώσεις Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test).

Στα πλαίσια αυτά, ο στόχος της Πανευρωπαϊκής Άσκησης, η οποία κάλυψε 123 πιστωτικά ιδρύματα, σε ενοποιημένο επίπεδο από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και 7 θυγατρικά πιστωτικά ιδρύματα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας και ευρωστίας του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για την περίοδο 2014-2016, να αντεπεξέλθει των επιπτώσεων κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η άσκηση προσομοίωσης, η οποία είναι ένα εποπτικό εργαλείο, δεν συνιστά πρόβλεψη αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Η άσκηση προσομοίωσης αποτελεί ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών που συμμετέχουν στην άσκηση, κάτω από ακραία σενάρια, που η πιθανότητα πραγματοποίησης τους παραμένει απομακρυσμένη. Καταυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης δεικνύουν κατά πόσο οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλια για να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, η πιθανότητα πραγματοποίησης των οποίων παραμένει απομακρυσμένη.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει την όλη σημασία των σημερινών αποτελεσμάτων και τη χρησιμότητα τους στην αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ χαιρετίζει παράλληλα και την όλη διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των εν λόγω αποτελεσμάτων. Το άνευ προηγούμενο μέγεθος της άσκησης τόσο σε επίπεδο ελέγχων όσο και σε αριθμό πιστωτικών ιδρυμάτων θεωρούμε ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών σχετικά με την ανθεκτικότητα και την ευρωστία του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος γενικότερα αλλά και των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων ειδικότερα.

Στην Πανευρωπαϊκή Άσκηση, συμμετείχαν τέσσερα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ, η Ελληνική Τράπεζα Λτδ και η Russian Commercial Bank. Κατά το τελευταίο χρόνο, τα κυπριακά ιδρύματα που συμμετέχουν στην άσκηση, έχουν λάβει σημαντικά προληπτικά μέτρα για περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιουχικής τους επάρκειας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πρόσθετα προς αυτό το σκοπό μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2014, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κεφαλαιοποιήθηκε με το ποσό του €1,5 δις μέσω κρατικών πόρων, η Τράπεζα Κύπρου κεφαλαιοποιήθηκε με το ποσό του €1 δις μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων ενώ η Ελληνική Τράπεζα μετάτρεψε σε μετοχικό κεφάλαιο μετατρέψιμα χρεόγραφα ύψους €101 εκατομμυρίων.

Τα όρια στα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια (Core Tier 1) που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) για να θεωρείται ότι μια τράπεζα έχει επιτύχει στην πανευρωπαϊκή άσκηση έχουν ως ακολούθως:

(α) Άσκηση Αξιολόγησης της Ποιότητας του Ενεργητικού (Asset Quality Review) – 8% Core Tier 1.

(β) Βασικό σενάριο Άσκησης Αντοχής σε Προσομοιώσεις Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test) – 8% Core Tier 1.

(γ) Ακραίο σενάριο Άσκησης Αντοχής σε Προσομοιώσεις Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test) – 5,5% Core Tier 1.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν μέσα από τη συνολική αξιολόγηση, αφού υπολογισθούν οι κεφαλαιοποιήσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν το 2014, παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα.

Όνομα Τράπεζας
CET1-(AQR)

%
CET1
βασικό σενάριο
%
CET1
ακραίο σενάριο
%
Πλεόνασμα / Έλλειμμα κεφαλαίων
εκ
Τράπεζα Κύπρου
11,5
11,6
5,8
81
Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα
13,6
14,1
9,3
331
Ελληνική Τράπεζα
7,4
8,4
1,7
(176)
RCB (Cyprus)
16,7
15,7
11,6
112

Όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα, λαμβανομένων υπόψη και των ληφθείσων κατά το έτος 2014 ενεργειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, τα αποτελέσματα δεικνύουν ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου και η Russian Commercial Bank έχουν ξεπεράσει τα όρια των βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων που έχουν τεθεί από την ΕΚΤ και την ΕΑΤ και στις 3 κατηγορίες της άσκησης με σημαντικά περιθώρια ασφαλείας. Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, παρουσιάζεται ένα κεφαλαιακό έλλειμμα το οποίο κρίνεται απόλυτα διαχειρίσιμο. Το έλλειμμα αυτό θα υπερκαλυφθεί από τη μετατροπή των υφιστάμενων μετατρέψιμων χρεογράφων και την έκδοση επιπρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα δεν θα χρειαστεί η στήριξη από το κράτος οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος.

Τα σημερινά αποτελέσματα αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την οριστική σταθεροποίηση και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου αλλά και τις θετικές προοπτικές που πλέον διαμορφώνονται για την Κυπριακή οικονομία.

------------------------