19/10/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της εισβολής, Κυριάκου Θ. Στυλιανού, στην Πάχνα



Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αποκαλυπτήρια προτομής
του ήρωα της εισβολής, Κυριάκου Θ. Στυλιανού, στην Πάχνα


Οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της Κυπριακής Ελευθερίας, χρέος προς το έθνος και την ιστορία μας, οδηγούν σήμερα στον ιερό αυτό χώρο για να τιμήσουμε ένα εκλεκτό παλληκάρι της Κύπρου, ένα ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της.

Αυτές τις ώρες της εθνικής μνήμης, αποτιμώντας τη θυσία του ήρωα, Κυριάκου Θουκή Στυλιανού αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωές μας και την ιστορία μας. 

Συγχαίρω θερμότατα την οικογένεια του πεσόντος, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Πάχνας και τον Πρόεδρό του και όσους εργάστηκαν για την ανέγερση του μνημείου αυτού και ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να τελέσω τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της κοινότητας, Κυριάκου Στυλιανού και να είμαι σήμερα στην ηρωοτόκο κοινότητα που έδωσε δείγματα γραφής σε κάθε απελευθερωτικό κίνημα, είτε για την παγκόσμια ειρήνη - Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - για τον απελευθερωτικό μας αγώνα, στην τουρκανταρσία, στην τουρκική εισβολή, μια από τις τελευταίες των εχθρικών εκδηλώσεων εναντίον της πατρίδας μας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, μάς βοηθούν να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας και να χαλυβδώνουμε την πίστη και την εθνική μας συνείδηση. Μας επιτρέπουν να αντλούμε διδάγματα και πρότυπα και να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. 

Τιμούμε σήμερα το ηρωικό βλαστάρι της Πάχνας, τον Κυριάκο Θουκή Στυλιανού που στο κάλεσμα της πατρίδας προσέτρεξε με προθυμία, το μαύρο εκείνο Καλοκαίρι του 1974, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, σε ένα απόλυτα άνισο και προδομένο αγώνα.

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας που έμεινε χωρίς τον προστάτη της όταν ο ίδιος ήταν μόλις έξι χρόνων, ο Κυριάκος μπήκε από την παιδική ηλικία στη σκληρή βιοπάλη για να βοηθήσει τη χήρα μητέρα και τα αδέλφια του.

Εργαζόταν και παρακολουθούσε νυκτερινά μαθήματα στην ξενοδοχειακή σχολή μέχρι την κατάταξή του στην Εθνική Φρουρά, το 1968. Υπηρέτησε στο 251 Τάγμα Πεζικού στην Κερύνεια και αυτό διέγραψε το μέλλον και την ηρωική πορεία του. Με την αποστράτευσή του παρέμεινε στην Κερύνεια και άρχισε να εργάζεται σε τουριστικές μονάδες στο Πέλλα Πάις.

Με το ξέσπασμα της τουρκικής εισβολής κατετάγη στην 33η Μοίρα Καταδρομών, που έδρευε εκεί και έλαβε μέρος σε όλες τις σκληρές και άνισες μάχες που είχε δώσει στην περιοχή. Στις 23 Ιουλίου, ο Κυριάκος με τρεις άλλους συντρόφους του ανεκόπησαν από τους Τούρκους στο δρόμο προς το Συγχαρί. Οι Τούρκοι τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και έκρυψαν το έγκλημα τους στους ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων.

Τον Ιούνιο του 2008 ανακαλύφθηκαν τα λείψανα του Κυριάκου και αφού αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA, ενταφιάστηκαν στον τάφο της μητέρας του, που στο μεταξύ είχε πεθάνει με τον καημό του αγνοούμενου παιδιού της.

Τα σημερινά αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Κυριάκου Στυλιανού, τελούνται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή στιγμή για την πατρίδα μας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που η ανάγκη απαιτούσε εποικοδομητικό κλίμα, συναίνεση και καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης. Είναι γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο που ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας συνηγόρησα πολλές φορές, στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, υπέρ της ανάγκης υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα απέφεραν αποτελέσματα προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και που θα έδιναν μια νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο.  

Η υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα αποτελούσε απτή απόδειξη της δέσμευσης της ηγεσίας και των δύο κοινοτήτων, αλλά ιδιαιτέρως της Τουρκίας, για στήριξη των προσπαθειών που κάνει η κοινωνία των πολιτών, για οικοδόμηση κατανόησης, εμπιστοσύνης και καλής θέλησης, λειτουργώντας έτσι ως καταλύτης στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Δυστυχώς, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας δεν εξυπηρετούν ούτε το σκοπό των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ούτε τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος που θα διευκόλυνε τη διαδικασία των συνομιλιών. Αντίθετα, δημιουργούν δυσπιστία και εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Θα ήμουν, Ελληνίδες και Έλληνες, ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Οι περιφερειακές συγκυρίες μπορούν να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασης μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο.

Αυτό που θέλω να διαμηνύσω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν καμφθώ από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κωφών. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού δεν είναι βεβαίως ούτε η Τουρκία ούτε η τουρκοκυπριακή ηγεσία - που εδώ και 40 χρόνια ως αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας τους παρεμποδίζουν τη λύση. Δεν είναι ούτε η Τουρκία ούτε οι Τουρκοκύπριοι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Είναι οι Ελληνοκύπριοι που πληρώνουν το κόστος. Και είναι συνεπώς αυτοί που επιθυμούν και την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση και την επιστροφή σε όσα έχουν εγκαταλείψει, στα ιερά και τα όσια. Είναι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ανάγκη να δουν να επανενώνεται η πατρίδα μας, αφού αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, προκειμένου, επιτέλους, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, να μπορούν να προσβλέπουν με προοπτική το μέλλον.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να παραμείνουμε ενωμένοι. Μεμψιμοιρίες σε ώρες κρίσιμες δεν βοηθούν, νουθεσίες που δεν βοηθούν στο να στρέψουμε την προσοχή μας και να παραμείνουμε ενωμένοι σε κοινές αποφάσεις δεν νομίζω να υποβοηθούν. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να ασκήσω την όποιαν κριτική για τον οποιονδήποτε. Αυτό που θέλω μόνο να πω είναι να επαναλάβω πως αν θέλουμε να τιμούμε τους ήρωες μας θα πρέπει έμπρακτα να το αποδεικνύουμε μέσα από τις συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.

Θέλω να βεβαιώσω τους πάντες πως δεν θα κουραστώ να εργάζομαι και να επαναλαμβάνω την επιθυμία μας το συντομότερο να εξευρεθεί λύση. Μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να καταλάβουμε πως είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία ή τη γεωγραφία να είμαστε συγκάτοικοι και αυτή την επιθυμία και αυτή τη συγκυρία δεν την αρνούμαστε.

Την ίδια ώρα θέλω να πω ότι, κάποιοι μας λένε, και μιλώ για κάποιους και αναφέρομαι σε κάποιους τρίτους από ξένες χώρες, και μας συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα διάφορες ενέργειες, ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. Θέλω να τους υποδείξω πως ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό.

Αυτό που είπαμε και επαναλαμβάνουμε και θα το λέμε διότι είναι αυτονόητο, είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και συνεπώς κίνητρο είναι και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους. Ας, επιτέλους, εξευρεθεί λύση και μέσα από τη λύση και βεβαίως θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι και βεβαίως έχουν και εκείνοι να απολαύσουν τα αγαθά από την αξιοποίηση της ευλογίας του Θεού.

Είμαι αποφασισμένος μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, είτε αυτά αναφέρονται στην οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας είτε αυτά αφορούν την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντικρούσουμε τις τουρκικές απειλές, την τουρκική προκλητικότητα, την τουρκική αδιαλλαξία. Μόνο έτσι, έμπρακτα πιστεύω, θα τιμήσουμε τους ήρωες μας.

-----------------------