8/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Λέσχης Lioness Λευκωσίας – Κερύνειας εις μνήμην του Τάσου Μητσόπουλου

\.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Λέσχης Lioness
Λευκωσίας – Κερύνειας εις μνήμην του Τάσου Μητσόπουλου

Είναι με βαθειά συγκίνηση, πολλή αγάπη και σεβασμό που απευθύνομαι σήμερα στη σεμνή αυτή εκδήλωση εις μνήμην του αείμνηστου και αγαπημένου μας Τάσου Μητσόπουλου, του ανθρώπου του οποίου ο αδόκητος θάνατος συγκλόνισε όλους μας, όπου και αν ανήκουμε, όποια σχέση και αν είχαμε μαζί του.
Αισθάνομαι συγκίνηση, αλλά και τιμή που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτό το εκλεκτό τέκνο της πατρίδας μας, στον επί σειράν ετών στενό μου συνεργάτη, στον άνθρωπο που αισθανόμουν σαν ξεχωριστό φίλο μου και ένοιωθα σαν παιδί μου.
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι αυτή την ξεχωριστή τελετή μνήμης για τον Τάσο Μητσόπουλο, την οργανώνετε εσείς, οι Λαϊονές Λευκωσίας – Κερύνειας, που διακρίνεστε για την έντονη ευαισθησία σας στα ανθρώπινα και το καλό των ανθρώπων, καθώς και για τη πολυσχιδή φιλανθρωπική δράση σας.
Τις ίδιες με εσάς ευαισθησίες διατηρούσε και ο Τάσος. Συμπονούσε τους ανθρώπους που υπέφεραν και στεκόταν πάντοτε, αθόρυβα και διακριτικά αλλά μεγαλόψυχα, δίπλα τους.
Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στην πρόεδρο, στα στελέχη και τα μέλη της Λέσχης Λαϊονές Λευκωσίας – Κερύνειας και στο ίδιο το κίνημά σας, για όσα κάνετε για να βοηθήσετε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Θέλω να εξάρω τη δράση σας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και των προβλημάτων που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Τονίζω ιδιαίτερα την φροντίδα που προσφέρετε στους νέους και τα παιδιά και σημειώνω το σπουδαίο επίτευγμα σας, διότι περί επιτεύγματος πρόκειται, να λειτουργείτε και να στηρίζετε το Λαϊονικό Βρεφονηπιακό Σταθμό και Νηπιαγωγείο των Λάϊονς.
Ανάμεσα στα πλείστα όσα κάνετε, βοηθάτε πάσχοντες συνανθρώπους μας, προμηθεύετε με ιατρικά μηχανήματα νοσοκομεία και στηρίζετε ιδρύματα που φροντίζουν ειδικές ομάδες συμπολιτών μας.
Ακόμα και η σημερινή τελετή για τη μνήμη του Τάσου, έχει σκοπό να στηρίξει μια σημαντική δραστηριότητα του Παγκύπριου Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας».
Θα συμφωνήσω με την πρόεδρό σας, την αγαπητή μου Έλενα, ότι η σημερινή εκδήλωση κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί συνέχεια του έργου του Τάσου Μητσόπουλου, καθώς οι στόχοι της Λέσχης σας συνάδουν πλήρως με τις ευαισθησίες και τα οράματα του αγαπημένου Τάσου.
Γι’ αυτό θέλω και εγώ να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ μαζί μας και με την παρουσία σας τιμάτε τη μνήμη του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου αλλά και στηρίζετε τη Λέσχη Λαϊονές για την επίτευξη των υψηλών και ευγενών στόχων της.
Πέρασαν έξι μήνες από τον αδόκητο θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου. Σας διαβεβαιώ πως μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δεν θα ξαναζήσω τις μακρές και ζεστές συναντήσεις και τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, από το 1997, όταν είχα αναλάβει την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η απουσία του Τάσου μου είναι έντονα αισθητή και ιδιαίτερα επώδυνη. Μια απουσία εξ’ ίσου επώδυνη για τους δικούς του, τους φίλους, για τους συνεργάτες του και όχι μόνο γι’ αυτούς.
Ελάχιστοι άνθρωποι προικίζονται με το προνόμιο του Τάσου, να έχει άμεση εμπλοκή με την πολιτική και όμως να απολαμβάνει ταυτόχρονα της εκτίμησης και του σεβασμού όλων των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.
Ο Τάσος Μητσόπουλος, ήταν ένας ξεχωριστός, ένας χαρισματικός, ένας αξιαγάπητος νέος πολιτικός που κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Δεν είναι τυχαίο που στο άκουσμα του θανάτου του, οι αντιδράσεις που συνόδευσαν τα θλιβερό μαντάτο επικεντρώνονταν στα κοινότυπα σχόλια: «χάσαμε έναν σπάνιο άνθρωπο», «έφυγε ο πολιτικός που ξεχώρισε για το ήθος του», «έσβησε το άστρο της ακεραιότητας και της εντιμότητας», «μόνον οι καλοί φεύγουν νέοι», «αφήνει παρακαταθήκη την ευγένεια, το πολιτικό του ήθος και τη μεγάλη του ανθρωπιά», «έφυγε ένας άριστος», «υπόκλιση από όλο το πολιτικό σύστημα».
Με την απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου, η Κύπρος έχασε έναν άνθρωπο που ζούσε και πολιτευόταν με τους δικούς του κανόνες, τους κανόνες της πολιτικής ηθικής, της ακεραιότητας, της εντιμότητας, της συνεννόησης και των χαμηλών τόνων. Από την αρχή της συνεργασίας μας διέκρινα το πρωτόγνωρο ήθος, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια, το μέτρο στην εκφορά του λόγου και των πράξεων, τον προικισμένο και ικανότατο συνεργάτη.
Αυτές του οι ικανότητες ήταν που μου έδιναν το αίσθημα της βεβαιότητας και ασφάλειας κάθε φορά που του ανέθετα νέες αποστολές και καθήκοντα.
Γνωρίσματα αλλά και χαρίσματα που ανεδείχθησαν μέσα από την ενεργό παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και που ο λαός αναγνώρισε αναδεικνύοντάς τον πανηγυρικά βουλευτή το 2006 και το 2011.
Ο Τάσος Μητσόπουλος, στα λίγα χρόνια της ζωής του, καταξιώθηκε, στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας και ανήλθε στα ψηλότερα στρώματα της πολιτείας.
Αλλά, ποτέ δεν επιστράτευσε την κολακεία για να ανελιχθεί, ποτέ δεν παρασύρθηκε από τη χαρισματική ευγλωττία για να υπηρετήσει το λαϊκισμό. Ήταν ο πολιτικός του μέτρου και της αλήθειας. Ποτέ δεν επεζήτησε την αντιπαράθεση και τον οξύ πολιτικό λόγο για να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα.
Ήταν αυτό που έλειπε από την πολιτική ζωή του τόπου, και αυτό δικαιολογεί την καθολική θλίψη για το χαμό του.
Ένα χαμό που τον βιώνουν πιο έντονα η πολυαγαπημένη Κατερίνα, και τα μονάκριβα παιδιά του, η Χαρά και ο Άρης.
Για εμένα ο Τάσος ήταν ένα από τα παιδιά μου και για τον ίδιο ήμουν, όπως μου έλεγε, ο δεύτερος του πατέρας. Σ’ όλα τα χρόνια της συνεργασίας μας, η μεταξύ μας σχέση δεν περιορίστηκε σε εκείνη του συνεργάτη και συμβούλου. Αναπτύχθηκε σε μια σχέση γονιού και παιδιού.
Στα 20 σχεδόν χρόνια της συνεργασίας μας ποτέ και καμιά σκιά δεν παρεισέφρησε στις σχέσεις μας. Μαζί μοιραστήκαμε τις χαρές και τις λύπες που η πολιτική προσφέρει.
Ο Τάσος Μητσόπουλος έφυγε από τη ζωή με τις τιμές που του άξιζαν και άφησε πίσω του σαν κληρονομιά το πρότυπο του πολιτικού.
Το υπόδειγμα ήθους, ακεραιότητας, ανθρωπιάς, του εξαίρετου συζύγου και στοργικού πατέρα. Έφυγε σαν ένας ενάρετος Χριστιανός με την καθολική αναγνώριση του συνόλου του Ελληνισμού. Έφυγε απόλυτα ήσυχος γιατί έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, την πόλη που τον γέννησε και την αγαπημένη του οικογένεια.
Ευχή και επιθυμία μου, ο Τάσος να γίνει το υπόδειγμα του πολιτικού και του ανθρώπου για τις σημερινές και τις μέλλουσες γενεές.
Για άλλη μια φορά θέλω θερμά να συγχαρώ και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο και τα μέλη της Λέσχης Λαϊονες Λευκωσίας-Κερύνειας τόσο για τη σημερινή εκδήλωση όσο και για την πολυσχιδή δράση σας.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια.