16/9/14

Απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της Τρίτης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου


Απαντήσεις του Προέδρου της Βουλής στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της Τρίτης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της Βουλής για την Τρίτη Τακτική Σύνοδο της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου. Μετά την εισαγωγική του παρουσίαση (βλέπε σημερινό ανακοινωθέν Βουλής αρ.302), απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Σε ερώτηση για την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και για τις επιπλοκές που δημιουργούνται σε περίπτωση απόρριψής της, απάντησε ότι «μπορεί ο τόπος να αντιμετωπίζει προβλήματα- και αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρά προβλήματα- όμως είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος. Λειτουργούμε με αυστηρή προσήλωση προς το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους θεσμούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι θα έπρεπε να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για συγκεκριμένες νομοθεσίες με τη διαδικασία της αναφοράς και έκρινε ότι θα έπρεπε να αναπέμψει δύο νομοθεσίες. Δεν εναπόκειται σε μένα ως Προέδρου του Σώματος να κρίνω την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία γίνεται εν τη ασκήσει των δικαιωμάτων που έχει δυνάμει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, η Δημοκρατία λειτουργεί. Για τις αναφορές, θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο με τη δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχει μεταβιβασθεί, όπως ξέρετε, μετά το 1963-64 στο Ανώτατο Δικαστήριο, και η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι απόλυτα σεβαστή. Σε ό,τι αφορά τις αναπομπές, ως συνέβη πλειστάκις στο παρελθόν, θα τοποθετηθεί η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού τύχουν μελέτης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αυτή είναι η απάντηση που έχω να δώσω ως Πρόεδρος της Βουλής».

Σχετικά με τη συνεργασία Ευρωκοινοβουλίου με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατά πόσο προωθείται αυτό που ονομάζουμε ανάγκη Δημόσιας Διακοινοβουλευτικής Διαβούλευσης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η συνεργασία Ευρωβουλευτών και Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Πρόσθεσε ότι «τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκλεγεί για να αντιπροσωπεύουν τη Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλος ο θεσμικός ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ούτε υπάρχει σχέση με αυτό που προέβλεψε η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβόνας, ότι δηλαδή τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν αυξημένο ρόλο στη διαμόρφωση της παραγωγής νομοθεσίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό αφορά την Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά διευκρινίζουμε ότι με τους Ευρωβουλευτές υπάρχει μια άριστη συνεργασία, και αποστέλλονται σε τακτική βάση οι ημερήσιες διατάξεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τους Κύπριους που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί στο φάκελο της Κύπρου, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ψηφιοποίησης και πρόσθεσε: «Έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και θα καθοριστεί και ένα θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση. Μας ενδιαφέρει περισσότερο η επιστημονική αξιοποίηση, πρέπει να πω, και σε αυτό το επίπεδο είναι που ακούμε με ενδιαφέρον και κατανόηση τις απόψεις επιστημόνων που θα ενδιαφέρονταν να βοηθήσουν στην ταξινόμηση του υλικού».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί τη Βουλή το γεγονός ότι σε συνεχείς δημοσκοπήσεις διαφαίνεται ότι διολισθαίνει η εμπιστοσύνη που έχει η κοινωνία προς την Βουλή και προς τους Βουλευτές, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχει μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει με έργα και όχι με λόγια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτική διαδικασία. Οι πολίτες αναμένουν από τους θεσμούς συμπεριφορές και στάσεις που να οδηγούν σε λύση των προβλημάτων και σε ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον.

--------------------