16/9/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου


Η Κυβέρνηση καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση των προβληματισμών του Υπουργείου Οικονομικών για μέτρα που δεν προϋποθέτουν κατ’ ανάγκη τη φορολόγηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του 2015 και ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε γενικές γραμμές ο Προϋπολογισμός του 2015 αντικατοπτρίζει τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στις προτεραιότητες πολιτικής που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά έργα καθώς επίσης τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής.

 Την ίδια στιγμή ο Προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα, παρόλο που δημιουργούνται ήδη ουσιαστικές προοπτικές απεξάρτησης, κάτι που αποτελεί και στόχο της Κυβέρνησης.

 Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη, μέσα από τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, για μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών η οποία θα αποτρέψει την επανάληψη των κινδύνων που η χώρα είχε οδηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και η οποία θα διασφαλίσει, μεταξύ άλλων, το μισθολόγιο, τις συντάξεις και την ικανότητα του κράτους να στηρίξει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να μελετήσει περαιτέρω και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους τυχόν μέτρα που δεν προϋποθέτουν κατ’ ανάγκη την φορολόγηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

 Ως εκ τούτου το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί βεβιασμένη την απόφαση για λήψη μέτρων και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση των προβληματισμών του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να αποφευχθεί αχρείαστη ταλαιπωρία και προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν από μια απόφαση που λήφθηκε στη βάση εσφαλμένων εντυπώσεων».

 Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι ξεκάθαρη η δήλωση ότι δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκη φορολόγηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Να αναμένετε να συζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών τους προβληματισμούς του με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ακολούθως να συζητήσουμε».

Ερωτηθείς για την πρόταση για καταβολή του εφάπαξ σε πέντε ισόποσες δόσεις, είπε: «Να αναμένουμε τον διάλογο του Υπουργού Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις οποίες αναμένουμε να ανταποκριθούν θετικά, να ενημερωθούν για τους προβληματισμούς – επαναλαμβάνω τους προβληματισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, αν θέλετε είναι μέσα στις υποχρεώσεις του Υπουργείου να γίνεται αυτός ο προβληματισμός – και ακολούθως να ενημερωθείτε».

 Σε ερώτηση πόσο αυξημένος θα είναι ο προϋπολογισμός του 2015 σε σχέση με του 2014 είπε: «Βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης, θα γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές μετά τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ενημερωθείτε».

 Κληθείς να πει αν θα είναι σίγουρα αυξημένος ο προϋπολογισμός απάντησε: «Σίγουρα. Είναι μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος που βρισκόμαστε».

Σε ερώτηση αν υπήρξε συζήτηση και για περικοπές οι οποίες δεν ήταν μόνιμες και μπορούν να γίνουν, είπε: «Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορούσε τον προϋπολογισμό, δεν είπαμε ότι έγινε συζήτηση για το εφάπαξ, δεν ήταν το θέμα συζήτησης. Το θέμα συζήτησης ήταν ο προϋπολογισμός, έγινε συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναπτύχθηκαν διάφοροι προβληματισμοί μετά την εισαγωγική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών και ισχύουν τα όσα σας έχω αναφέρει. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να καλέσει τις συντεχνίες για διάλογο».

 Σε παρατήρηση ότι η ΠΑΣΥΔΥ αρνείται το διάλογο είπε: «Να περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχίσει να έχει την ίδια θέση».

Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία για απεξάρτηση από την Τρόικα, με βάση τα δεδομένα και το θέμα των εκποιήσεων, ανέφερε: «Η μέχρι στιγμής πιστή εφαρμογή του προγράμματος που έχει ξεπεράσει και τις προσδοκίες ακόμα και της ίδιας της Τρόικας, μας επιτρέπει να έχουμε αυτή την αισιοδοξία, η οποία βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός αυτός προϋποθέτει τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σε ερώτηση για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και συγκεκριμένα ότι μετά τις 20 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει την απόφαση για το θέμα των εκποιήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν γνωρίζω αν είναι επίσημη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Να αναμένουμε να ενημερωθούμε επίσημα και να τοποθετηθώ».

Ερωτηθείς για το αποψινό δείπνο και την παρουσία του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Η κάθοδος στην Κύπρο του νέου Ειδικού Συμβούλου και η πραγματοποίηση δύο συναντήσεων με τους δύο ηγέτες, το αποψινό δείπνο και η αυριανή συνάντηση, είναι μια θετική εξέλιξη, έχουμε ένα νέο διορισμό. Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να προσφέρει και να δώσει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Την ίδια στιγμή θέλουμε να επαναλάβουμε ότι ο διορισμός από μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε κάποιες δυσκολίες οι οποίες παρατηρούνται και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την ενεργότερη εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναφέρω ότι δημιουργούνται ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται παράνομα την Κύπρο την ημέρα που γίνεται το δείπνο ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον νέο Ειδικό Σύμβουλο, ενώ ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Κύπρο μια μέρα πριν από την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ».

-------------------