18/9/14

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας για την απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας “Μεθοδίας” κατόπιν περίθαλψης

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας για την απελευθέρωση
της θαλάσσιας χελώνας “Μεθοδίας” κατόπιν περίθαλψης


Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, απελευθέρωσε επιτυχώς κατόπιν μακράς περίθαλψης τη θαλάσσια χελώνα «Μεθοδία». Η απελευθέρωση, πραγματοποιήθηκε στην παραλία μπροστά από το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού, από προσωπικό του Τμήματος.

Η «Μεθοδία» είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα του είδους Chelonia mydas, κοινώς πράσινη χελώνα, η οποία βρέθηκε τραυματισμένη στην παραλία Ξυλοφάγου στις 14 Ιουνίου 2013 από κατοίκους της περιοχής. Έφερε σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και ήταν πολύ αδύναμη και εξαντλημένη. Η τραυματισμένη χελώνα μεταφέρθηκε στον αστυνομικό σταθμό Ξυλοφάγου και στη συνέχεια στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου του ΤΑΘΕ στο Μενεού όπου κρατήθηκε για φροντίδα και περίθαλψη.

Η «Μεθοδία» μετά από διάστημα 15 μηνών και χάρη στις επισταμένες προσπάθειες και τη φροντίδα από το προσωπικό του ΕΚΘΥΚ, ανάρρωσε πλήρως ώστε να μπορεί πλέον να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η «Μεθοδία», φέρει τον αριθμό σήματος (Τag Νο) 577, αφού προτού απελευθερωθεί στη θάλασσά μας, το προσωπικό του ΕΚΘΥΚ τοποθέτησε το σχετικό Τag στα πτερύγια της.

Η πράσινη χελώνα, Chelonia mydas, είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση. Προστατεύεται από τον περί Αλιείας Νόμο, από το 1971, από διεθνείς Συμβάσεις και αποτελεί είδος προτεραιότητας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων, 92/43/ΕΟΚ.

Στη Μεσόγειο έχει απομείνει ένας πολύ μικρός πληθυσμός που αναπαράγεται κυρίως στην Κύπρο και στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Το 1989 η περιοχή της Λάρας / Τοξεύτρας κηρύχθηκε προστατευόμενη με βάση τους περί Αλιείας Κανονισμούς για προστασία των βιοτόπων φωλεοποίησης, τόσο της πράσινης χελώνας όσο και της καρέττα.

--------------------------