16/9/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Η Κυβέρνηση καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κύπρο για την οποία θα προβεί άμεσα σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση επιθυμεί να επισημάνει τα ερωτηματικά που δημιουργούνται και τα πραγματικά μηνύματα που η Τουρκία επιθυμεί να στείλει στη διεθνή κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράνομη κάθοδος του κ. Davutoglu στην Κύπρο πραγματοποιείται τη μέρα που ο νέος Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide προσκάλεσε τους δύο ηγέτες σε δείπνο.
Τα ερωτηματικά ενισχύονται αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε και επισκέφθηκε παράνομα την Κύπρο, λίγες μόνο μέρες πριν την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.
Αν ο κ. Davutoglu και η Τουρκία πραγματικά επιθυμούν λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά τις απαράδεκτες θέσεις τους, οι οποίες είναι διεθνώς καταδικαστέες, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση τους για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές.
Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να ανταποκριθεί στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Είναι πολλά που η Τουρκία μπορεί να πράξει αν πραγματικά επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.
Όσο η Τουρκία συνεχίζει την αδιάλλακτη της τακτική θα βρίσκεται πάντοτε αντιμέτωπη με το διεθνές δίκαιο.