3/9/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου



Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, αποφάσισε την αποστολή φαρμάκων στο Κράτος της Παλαιστίνης στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.



Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αποστολή φαρμακευτικών προϊόντων στο Κράτος της Παλαιστίνης ύψους 62.730,48 ευρώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την Τράπεζα Κύπρου για τη σύναψη δανείου ύψους 50 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid-caps) στην Κύπρο.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την Ελληνική Τράπεζα για τη σύναψη δανείου ύψους 35 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid-caps) στην Κύπρο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής Κύπρου. 

Στόχοι του Σχεδίου είναι:
1. Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να λειτουργεί χωρίς χαρτί, με απλοποίηση διαδικασιών, εξοικονόμηση κόστους και για να προσφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ένα πιο φιλικό περιβάλλον.
2. Η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και η προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
3. Η πλήρης μηχανογράφηση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
4. Η πλήρης μηχανογράφηση του τομέα της Παιδείας.
5. Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα υποστατικά για ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες των 100Μbps.
6. Η μηχανογράφηση των Δήμων τις Κύπρου.
7. Η αύξηση του ποσοστού των συνδέσεων (συνδρομητών) με ταχύτητες μεγαλύτερες των 30Mbps.
8. Η μαζική κατάρτιση του ψηφιακά αναλφάβητου πληθυσμού.

Το 75% του συνολικού κόστους του Σχεδίου Δράσης θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους.

Το Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα προωθηθεί την τριετία 2015-2017, εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο για επαναδραστηριοποίηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την εφαρμογή στρατηγικής συνεργασίας (country cooperation strategy).

Η Στρατηγική Συνεργασίας αποτελεί ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο, ώστε να καθοδηγείται το έργο του ΠΟΥ σε κάθε χώρα μέλος του, για τη στήριξη και ενίσχυση της εθνικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την αξιολόγηση εθνικών προγραμμάτων, σχεδίων δράσης και στρατηγικών της χώρας.

Τέλος, κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση του χρονικού περιθωρίου για την υποβολή αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
------------------