30/9/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την επέτειο της 1 ης Οκτωβρίου

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Κώστα Καδή για την επέτειο της 1 ης Οκτωβρίου


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Τιμούμε σήμερα την 1η Οκτωβρίου, επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια μέρα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, που τερμάτισε μια μακρά περίοδο ξένης κυριαρχίας στο νησί.
 
Το 1960, ως αποτέλεσμα του ένδοξου απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 εναντίον των Άγγλων, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλούνταν να ζήσουν ειρηνικά σε ένα κράτος, που από την αρχή αναγνωρίστηκε διεθνώς κι έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.    
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε την πορεία της για να καταστεί ένα σύγχρονο κράτος και να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς. Δυστυχώς, οι δικοινοτικές ταραχές του 1963-1964 έμελλαν να διαταράξουν την πορεία αυτή. Μερικά χρόνια αργότερα, το προδοτικό πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Προέδρου Μακαρίου έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, φέρνοντας την καταστροφή. Μεγάλο μέρος της πατρίδας μας κατακτήθηκε, 200.000 Ελληνοκύπριοι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, χιλιάδες άλλοι έχασαν τη ζωή τους, και πολλών η τύχη ακόμα αγνοείται.
 
Αν και οι συνέπειες της Τουρκικής Εισβολής υπήρξαν οδυνηρές, σύντομα ο λαός μας κατάφερε μέσα από τα ερείπια να σταθεί στα πόδια του, δραστηριοποιήθηκε ξανά και συνέχισε την πορεία του. Η Κύπρος άρχισε και πάλι να προοδεύει, κατορθώνοντας στη συνέχεια να καταστεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
 
 
 
Αγαπητά μου παιδιά,
 
Σήμερα, 40 χρόνια μετά την εισβολή, η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να μην δείχνει έμπρακτα βούληση για λύση βιώσιμη και λειτουργική που να επανενώνει την πατρίδα μας.
 
Εμείς, ως Κυπριακός Ελληνισμός, θα συνεχίσουμε με επιμονή και συνέπεια τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την οικοδόμηση ενός κράτους δημοκρατικού και ειρηνικού, το οποίο –παρά τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης- θα συνεχίσει να επενδύει στα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον πολιτισμό, να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του και να τους εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, με τρόπο που να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα   για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.