1/8/14

Αυστηρή επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών στον Δήμαρχο Λεμεσού





Παράνομη η Συμφωνία Δήμου Λεμεσού με ιδιωτική εταιρεία
 για ανέγερση εγκαταστάσεων αξιοποίησης βιοαερίου


Αυστηρή επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών στον Δήμαρχο Λεμεσού

Κατόπιν πληροφοριών που περιήλθαν στην αντίληψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και ιδιωτικής εταιρείας για την ανέγερση εγκαταστάσεων αξιοποίησης βιοαερίου από το σκυβαλότοπο Βατί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και κατόπιν διερεύνησης του θέματος από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, ο Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε σήμερα επιστολή στον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα ακόλουθα: 

«Πέραν του θέματος αρχής που εγείρεται σε σχέση με την από μέρους σας παράλειψη ενημέρωσής μου, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται κορυφαίων πολιτικών της Κυβέρνησης, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η πράξη σας αυτή, στερείται νομιμότητας. Σας επισημαίνω, ιδιαίτερα, τα ακόλουθα:

(α)       Ο χώρος στον οποίο ευρίσκεται ο σκυβαλότοπος Βατί, ανήκει στο κράτος.  Αποκτήθηκε κατόπιν απαλλοτρίωσης ιδιωτικών τεμαχίων από τη Δημοκρατία.

(β)       Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμβατική σχέση μεταξύ κράτους και Δήμου Λεμεσού, σε σχέση με τη διαχείριση του χώρου, πόσο μάλλον για τη συνομολόγηση μιας τέτοιας συμφωνίας.

(γ)        Σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο, συμβάσεις τόσο μακράς διάρκειας, πρέπει να τυγχάνουν της δικής μου έγκρισης, πριν από την υπογραφή τους.

Υπογραμμίζεται περαιτέρω ότι, η ενέργεια σας αυτή, είναι αντίθετη τόσο με Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και με καθορισμένες πολιτικές της Κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, που εκπηγάζουν και μέσα από δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταληκτικά, επιθυμώ να καταδείξω και το γεγονός ότι, απ’ ότι πληροφορήθηκα, δεν ζητήσατε έστω και προκαταρκτικές απόψεις από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες για τη δημιουργία του υπό αναφορά έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, θα πρέπει να τερματίσετε άμεσα την όποια συμφωνία έχετε υπογράψει. Αντιλαμβάνεστε ότι, προσωπικά, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, είμαι υπόχρεος να λάβω όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος».

Σημ: Επισυνάπτεται, αυτούσια, η επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών προς τον Δήμαρχο Λεμεσού.

----------------------



Θέμα:  Συμφωνία Δήμου Λεμεσού με ιδιωτική εταιρεία,                                                                για ανέγερση εγκαταστάσεων αξιοποίησης βιοαερίου από το σκυβαλότοπο Βατί,                                                                με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

            Με έκπληξη πληροφορήθηκα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Δήμου Λεμεσού και ιδιωτικής εταιρείας, για την ανέγερση εγκαταστάσεων αξιοποίησης βιοαερίου από τον σκυβαλότοπο Βατί, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

2.         Πέραν του θέματος αρχής που εγείρεται σε σχέση με την από μέρους σας παράλειψη ενημέρωσης μου, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται κορυφαίων πολιτικών της Κυβέρνησης, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η πράξη σας αυτή, στερείται νομιμότητας
.  Σας επισημαίνω, ιδιαίτερα, τα ακόλουθα:

(α)       Ο χώρος στον οποίο ευρίσκεται ο σκυβαλότοπος Βατί, ανήκει στο Κράτος.  Αποκτήθηκε κατόπιν απαλλοτρίωσης ιδιωτικών τεμαχίων από τη Δημοκρατία.

(β)       Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμβατική σχέση μεταξύ Κράτους και Δήμου Λεμεσού, σε σχέση με τη διαχείριση του χώρου, πόσο μάλλον για τη συνομολόγηση μιας τέτοιας συμφωνίας.

(γ)        Σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο, συμβάσεις τόσο μακράς διάρκειας, πρέπει να τυγχάνουν της δικής μου έγκρισης, πριν από την υπογραφή τους.

3.         Υπογραμμίζεται περαιτέρω ότι, η ενέργεια σας αυτή, είναι αντίθετη τόσο με Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και με καθορισμένες πολιτικές της Κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, που εκπηγάζουν και μέσα από δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Τονίζονται, περαιτέρω, τα ακόλουθα:

(α)       Το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Απόφαση του αρ. 76.986 ημερ. 23/5/2014, μεταξύ άλλων, ανέθεσε τη διαχείριση του σκυβαλότοπου Βατί στο Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λεμεσού (εφεξής Συμβούλιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λεμεσού), στη βάση του περί Συμβουλίων Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Νόμου, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι Τοπικές Αρχές (Δήμοι και Κοινότητες) της Επαρχίας Λεμεσού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

(β)       Σε παλαιότερη συνεδρία του ημερ. 30/10/2013, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε (αρ. Απόφασης 75.952) τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), στην Επαρχία Λεμεσού (περιοχή Πεντάκωμο), καθώς και την άμεση προώθηση διαδικασιών για αποκατάσταση των σκυβαλότοπων (αρ. Απόφασης 75.952).  Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το εργοστάσιο ΟΕΔΑ Λεμεσού και ευθύς μετά θα ξεκινήσουν και τα κατασκευαστικά έργα.  Κατόπιν τούτου, ο σκυβαλότοπος Βατί θα σταματήσει να δέχεται απόβλητα, προκειμένου να υλοποιηθεί και η απόφαση που αφορά την αποκατάσταση του χώρου.  Μετά την ολοκλήρωση των πιο πάνω έργων, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο η μονάδα ΟΕΔΑ όσο και ο αποκατεστημένος πια σκυβαλότοπος, θα παραχωρηθούν στο Συμβούλιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λεμεσού.   

4.         Τυχόν επέμβαση εργολάβου στο χώρο, για τη δημιουργία του επίμαχου έργου, ανατρέπει και τα δεδομένα σε σχέση με τους σχεδιασμούς του Κράτους για αποκατάσταση, εφόσον θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που πιθανόν να παρεμποδίζουν το περιβαλλοντικά αποδεκτό κλείσιμο του χώρου, κάτι που δεν απαγορεύει εντούτοις τη μετέπειτα αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, εντός των προβλεπομένων από το νόμο πλαισίων. 

5.         Εμφαντικά επαναλαμβάνω ότι, η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων, παράλληλα με τη λειτουργία τω μονάδων ΟΕΔΑ ή και των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), συνιστούν και ευρωπαϊκή υποχρέωση της Δημοκρατίας, η υλοποίηση της οποίας έχει ήδη καθυστερήσει.  Ως εκ τούτου, το κόστος ανατροπής των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, θα επωμιστεί, εν τέλει, ο Κύπριος φορολογούμενος. 

6.         Εγείρονται, επίσης, ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάσατε τους όρους της σχετικής προσφοράς.

7.         Καταληκτικά, επιθυμώ να καταδείξω και το γεγονός ότι, απ’ ότι πληροφορήθηκα, δεν ζητήσατε έστω και προκαταρκτικές απόψεις από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τη δημιουργία του υπό αναφορά έργου.

8.         Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, θα πρέπει να τερματίσετε άμεσα την όποια συμφωνία έχετε υπογράψει.  Αντιλαμβάνεστε ότι, προσωπικά, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, είμαι υπόχρεος να λάβω όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.

                                                                                                                  Με εκτίμηση,



Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Εσωτερικών

Κοιν.:  Πρόεδρο Ένωσης Δήμων,
            Πρόεδρο Ένωσης Κοινοτήτων,
Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου και Πρόεδρο
Συμβουλίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λεμεσού,
Δήμαρχο Ύψωνα,
Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου Παραμύθας,
Γενικό Εισαγγελέα,
            Γενικό Ελεγκτή,
            Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων,
            Αν. Διευθύντρια Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως,
            Αν. Διευθυντή Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας,
            Αν. Έπαρχο Λεμεσού.