13/8/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρα Κώστα Καδή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 34ο Φεστιβάλ Λευκάρων



Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρα Κώστα Καδή
εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 34ο Φεστιβάλ Λευκάρων


Με πολλή χαρά βρίσκομαι μαζί σας για την έναρξη των εκδηλώσεων του 34ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού στα πανέμορφα Λεύκαρα.

Μια πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία έγινε θεσμός στον Δήμο με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, τόσο στην αρχιτεκτονική υποδομή του, όσο και στην κατάθεση πνευματικών εμβασμάτων στον πολιτισμό μας. Δεν είναι τυχαίο που τα Λεύκαρα γίνονται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως. 

Η κεντητική των Λευκάρων εγγράφεται στον κατάλογο της παγκόσμιας  πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.Το Λευκαρίτικο κέντημα δεν είναι μια απλή χειροτεχνία, αλλά μια «καλλιτεχνική έκφραση ύψιστης τελειότητας» και πρέπει να διαφυλαχθεί ως τεκμήριο της υψηλής αισθητικής του λαού μας. Τα μοτίβα που δημιουργούνται με το βελόνι συνθέτουν μια τέχνη μοναδική και παρουσιάζουν την ευαισθησία και την επιδεξιότητα των κεντητριών. Εδώ στα Λεύκαρα συναντάμε  και τεχνίτες αργυροχόους, οι οποίοι, χαράσσοντας το πολύτιμο μέταλλο, διασώζουν μια υψηλή τέχνη άρρηκτα δεμένη με τα έθιμα του λαού μας και, σε πολλές περιπτώσεις, τις τελετουργίες της Ορθόδοξής Εκκλησίας . Τα Λευκαρίτικα κεντήματα και ασημικά, που έχουν καταστήσει τα Λεύκαρα γνωστά σε όλο σχεδόν τον κόσμο, αποτελούν  το κύριο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας του Δήμου. 

Στις μέρες μας, που η παγκοσμιοποίηση απειλεί παραδοσιακές τέχνες και παραδοσιακές κοινότητες, η διαφύλαξη των λαογραφικών και άλλων πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας και η αφομοίωσή τους με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο, αποτελεί βασικό μέλημά μας. Ο σεβασμός στην εγχώρια πολιτιστική κληρονομιά ορίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως  γενεσιουργός δύναμη της υπόστασής της. Επί πλέον, για τα Λεύκαρα η γοητεία και η ευχαρίστηση από την ενασχόληση με τις παραδοσιακές τέχνες αποβαίνει κερδοφόρα και ενισχύεται με την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα Λεύκαρα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να διαφυλάξουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, σε μια εποχή που πάλλεται από αλλαγές, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράδοσή μας ενυπάρχει λειτουργικά στην καθημερινότητά μας και δεν εξαντλείται στα γραφικά φολκλορικά έθιμα, τα οποία παρουσιάζονται σε  τουριστικές εκδηλώσεις.

Η  προσφορά των κατοίκων του Δήμου Λευκάρων στην εθνογνωσία του νησιού μας αναγνωρίζεται από το κράτος. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα Λεύκαρα για την ανάδειξη και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συγχαίρω θερμά τον Δήμο Λευκάρων γιατί συνεχίζει την παράδοση της διοργάνωσης του φεστιβάλ και εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με ποικιλία μορφών της τέχνης, όπως θέατρο, χορό, τραγούδι, εκθέσεις, χειροτεχνία, κα. Το φεστιβάλ των Λευκάρων πρέπει να συνεχίσει ως θεσμός για να κρατηθεί ζωντανός ο πολιτισμός μας, ιδιαίτερα  μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κηρύσσω την έναρξη των εκδηλώσεων του 34ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Λευκάρων και  εύχομαι  κάθε επιτυχία.  Καλή συνέχεια στο έργο σας.

---------------------