16/7/14

Επίσκεψη μελών της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Hudson Institute στην Κύπρο

Μέλη της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Hudson Institute, μιας από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψεις στις ΗΠΑ (κατάταξη 21 από 1816), πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου 2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Hudson «Ασφάλεια για την Ανατολική Μεσόγειο».



Το Ηudson Institute ασχολείται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την παγκόσμια ασφάλεια. Τα μέλη του Ινστιτούτου έχουν ήδη επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής στην περιοχή για το Πρόγραμμα Ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο του 2013, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το εν λόγω Πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση μιας στρατηγικής- αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, η οποία θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα θέτει τέλος στις σχέσεις εξάρτησης που διατηρούν οι ΗΠΑ με την Τουρκία. Το Πρόγραμμα αναφέρεται στο μέλλον που διαγράφεται με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ και ιδιαίτερα στην προοπτική τοποθέτησης στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, μιας ενεργειακής διαδρομής που θα ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και θα τροφοδοτεί ενεργειακά την Ευρώπη δια μέσου της Αδριατικής.

Mετά από σχετικό αίτημα τους, τα μέλη του Ινστιτούτου επισκέπτονται εκ νέου την Κύπρο, ως φιλοξενούμενοι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, (Κλάδος Διεθνών Σχέσεων) όπου θα έχουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου για τους σκοπούς του Προγράμματος. Μεταξύ άλλων, θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Άμυνας, την Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, με Διευθυντές Διευθύνσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Τμημάτων του Υπουργείου Ενέργειας, με Ακαδημαϊκούς/Καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπροσώπους της Νoble Energy, της ENI, ξένους Πρέσβεις και άλλους. Επίσης, θα διοργανώσουν κλειστό εργαστήριο (workshop), με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στο οποίο θα λάβουν μέρος κρατικοί αξιωματούχοι και ξένοι παράγοντες για θέματα ενέργειας και συνεργασίας.

Το Hudson Institute δημοσίευσε διάφορα άρθρα στον αμερικανικό και ισραηλινό Τύπο op.ed (opposite the editorial) που αναλύουν τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της ευρύτερης ασφάλειας στην περιοχή. Μεταξύ άλλων έγραψε ένα 15σέλιδο σημείωμα για τα οφέλη της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Joe Biden στην Κύπρο και αναμένεται σύντομα η έκδοση μικρού βιβλίου (monograph) για το Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε διάφορα σώματα.