16/7/14

Δημοσιά Διαβούλευση για μη στρατιωτικές αναπτύξεις στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων 16/07/2014

Συζητήθηκε, σήμερα, το επόμενο στάδιο της διαδικασίας που αφορά την ετοιμασία του πλαισίου για μη στρατιωτικές αναπτύξεις στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων

, σε δημόσια συγκέντρωση των εμπλεκόμενων Τοπικών Αρχών που διοργανώθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία. Της συγκέντρωσης προέδρευσαν από κοινού η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κα Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου και η Γραμματέας των Βάσεων σε θέματα πολιτικής, κα Lisa Young.

Στους ηγέτες των Τοπικών Αρχών δόθηκε έγγραφο με το πλαίσιο εργασίας, τους σκοπούς, κατευθυντήριες γραμμές, στόχους και αρχές, καθώς και χαρτογραφικό υλικό το οποίο, αν και μη οριστικό, θα αποτελέσει έναν οδηγό αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση, τη χρήση γης και τους περιορισμούς στις εν λόγω περιοχές. Ενημερώθηκαν ότι έχουν πλέον 12 εβδομάδες για διαβουλεύσεις και την ετοιμασία των δικών τους εισηγήσεων σχεδιασμού, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την Κοινή Επιτροπή Ετοιμασίας της Δήλωσης Πολιτικής Διοίκησης Βρετανικών Βάσεων (ΕΕΔΠ).

Εργαζόμενοι από κοινού, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων θα ετοιμάσουν τη Δήλωση Πολιτικής της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων, η οποία θα περιλαμβάνει τις Πολεοδομικές Ζώνες, το χωροθετικό πλαίσιο και τις χωροθετικές πολιτικές με βάση τα οποία θα αξιολογούνται οι μελλοντικές αιτήσεις για χορήγηση πολεοδομικής άδειας.

Στα πλαίσια της εργασίας που έχει αναληφθεί, προνοούνται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

· Εισαγωγή πλαισίου για ορθολογικό σχεδιαστικό καθεστώς που θα υπάγεται στη νομοθεσία των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων και ταυτόχρονα θα συνάδει με τις πρακτικές της Δημοκρατίας. Οι λεπτομέρειες της νέας διαδικασίας υποβάλλονται σε συνεχείς συζητήσεις μεταξύ της Δημοκρατίας και αξιωματούχων της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων, και θα λαμβάνουν υπόψη τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και περιβαλλοντικά θέματα.

· Καθορισμός Πολεοδομικών Ζωνών και χωροθετικής πολιτικής, παρόμοιων με αυτές που ισχύουν στη Δημοκρατία, σε όλες τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, εξαιρουμένων των στρατιωτικών περιοχών που ανήκουν ή μισθώνονται απευθείας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Οι αναπτύξεις θα διέπονται από τους όρους των πολεοδομικών αδειών και των αδειών οικοδομής, οι οποίες θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, μετά από συναίνεση της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων.

· Θα επιτρέπεται σε μη-Κύπριους πολίτες η απόκτηση ακίνητης περιουσίας και η διαμονή τους εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και στη Δημοκρατία.