19/7/14

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με συμβόλαια της Cytavision για τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών σωματείων





Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με συμβόλαια της Cytavision
για τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών σωματείων


Σε σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σχετικά με το θέμα της Cytavision και τα συμβόλαια που η ΑΤΗΚ έχει πρόσφατα συνάψει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών σωματείων ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης, τίθεται το ερώτημα «γιατί σήμερα δεν αντιδρά ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε μέχρι και διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προηγούμενου συμβουλίου, σε σχέση με δαπάνες αναλογικά πολύ χαμηλότερες απ’ αυτές που το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε με ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση».

Στην πρόσφατη (13/6/2014) Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά τους λογαριασμούς της ΑΤΗΚ για το 2013 (είναι η ίδια έκθεση στην οποία αναφέρεται το ΑΚΕΛ), υπάρχει εκτενής αναφορά 7 και πλέον σελίδων στο θέμα της Cytavision. Μάλιστα, το θέμα αυτό ήταν από τα σημαντικά θέματα που προέταξε η Ελεγκτική Υπηρεσία και τα οποία περιλήφθηκαν στην καλυπτική επιστολή με την οποία η Έκθεση διαβιβάστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η σχετική αναφορά, στην καλυπτική επιστολή, που μιλά αφ’ εαυτής, έχει ως εξής:

«Θα πρέπει να γίνει άμεσα επανασχεδιασμός της στρατηγικής γύρω από την Υπηρεσία Cytavision η οποία πραγματοποιεί ζημιές. Θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων αγοράς αθλητικού περιεχομένου για μείωση των δικαιωμάτων, τα οποία θεωρούνται πολύ ψηλά. Στο μέλλον οι διαπραγματεύσεις για τέτοια συμβόλαια θα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και να τεκμηριώνεται η οικονομική ανταποδοτικότητα (value for money) για την Αρχή. Για μακροπρόθεσμα πολυετή συμβόλαια θα πρέπει να γίνεται διαβούλευση με τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων και τη Διϋπουργική Επιτροπή.

Για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ξένων αθλητικών γεγονότων και πρωταθλημάτων θα πρέπει να γίνεται ανάλυση του κόστους/οφέλους (κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα) και να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα/χρησιμότητα απόκτησης του συγκεκριμένου περιεχομένου».

Επίσης, στην ίδια την Έκθεση υπάρχει, μεταξύ πολλών άλλων, η εξής αναφορά:
«Τέλος, έχουμε πληροφορηθεί ότι η Αρχή σκοπεύει να επεκτείνει συμβόλαια της Υπηρεσίας Cytavision για την περίοδο 2013-2016 ώστε να καλύψουν την περίοδο μέχρι το 2019. Όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, το άρθρο 23 του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014, επιβάλλει όπως τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μόνο αν προηγηθεί διαβούλευση με τη Μονάδα Αποκρατικοποίησεων και τη Διυπουργική Επιτροπή».

Μάλιστα, σε μετέπειτα επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2014, η οποία επίσης κοινοποιήθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι μόνο επαναλήφθηκε η υποχρέωση της ΑΤΗΚ να μην διενεργεί οποιαδήποτε δαπάνη για τη Cytavision εάν τεκμηριωμένα αυτή δεν παρέχει οικονομική ανταποδοτικότητα και γίνεται με διαφάνεια, αλλά επιπλέον επιστήθηκε η προσοχή στο άρθρο 23 του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014 με σαφή αναφορά «στις ευθύνες ενός Διοικητικού Συμβουλίου που αγνοεί και παραβλέπει ρητές νομοθετικές πρόνοιες».

Με βάση τα πιο πάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι η αρνητική αναφορά του ΑΚΕΛ εις βάρος του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας είναι άδικη. Το θετικό είναι πως αναδεικνύεται, και από αυτή την περίπτωση, το θέμα της συμμόρφωσης των ελεγχόμενων οργανισμών με τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και η ανάγκη ενίσχυσης της λογοδοσίας των ασκούντων δημόσια διοίκηση.


_____________