31/7/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια Μουσείου Κουμανδαρίας και Λαδιού, στη Συλίκου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια Μουσείου Κουμανδαρίας και Λαδιού, στη Συλίκου

 
Αγαπητοί συγχωριανοί,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσά σας για να εγκαινιάσω ένα έργο μεγάλης τοπικής σημασίας. Είναι ιδιαίτερη, δε, η συγκίνησή μου που το έργο αυτό συνδέεται με την οικογένειά μου και μου ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και χαρές.

Το Μουσείο Κουμανδαρίας, που στεγάζεται στο σπίτι της αείμνηστης γιαγιάς μου, του αείμνηστου πατέρα μου και του πολυχρονεμένου θείου μου, στο οποίο πέρασα αξέχαστες μέρες ξεγνοιασιάς ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα της Συλίκου, πέραν της συναισθηματικής αξίας για εμένα, παίρνει πια και μια ιστορική διάσταση συνδεμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό της Συλίκου και του τόπου μας γενικότερα.

Το Μουσείο Κουμανδαρίας θα υπενθυμίζει σε ντόπιους και ξένους τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν κατά καιρούς οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών για να παράγουν το βιός τους και να αναπτύσσουν τη γεωργία του τόπου τους.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και δια του Προέδρου, τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τους προγενέστερους τους, οι οποίοι μέσα από την προσπάθεια, τη σύλληψη του οράματος και με τη βοήθεια της Πολιτείας έκαναν κατορθωτό σήμερα, η κοινότητα της Συλίκου να χαίρεται ένα  έργο το οποίο πραγματικά όχι μόνο κοσμεί την Συλίκου, αλλά ολόκληρη την περιοχή και αναδεικνύει  τη δράση και το ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.

Θέλω επίσης να σας συγχαρώ την Πολιτική Μηχανικό του έργου.
Εκφράζω επίσης συγχαρητήρια για τις γενικότερες πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε και δεν περιορίζονται στα στενά όρια της κοινότητας και της περιοχής, αλλά επεκτείνονται στην προώθηση των ευρύτερων ζητημάτων του τόπου μας, όπως ο τουρισμός και το εθνικό μας θέμα.

Τα σημερινά εγκαίνια του Μουσείου Κουμανδαρίας και Λαδιού πραγματοποιούνται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μέρες Κουμανδαρίας», των 14 χωριών της περιοχής μας, που έχουν πια καθιερωθεί σαν ένας σημαντικός θεσμός προβολής και προώθησης της οινοπαραγωγής ειδικά, αλλά και της κυπριακής παράδοσης και του πολιτισμού μας, γενικότερα.

Η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της αμπελουργίας και συμβολίζει την εξαιρετική προτεραιότητα που επιδεικνύουμε στην ανάδειξη και την προώθηση της Κουμανδαρίας ως εθνικού προϊόντος.

Στις μέρες μας ο αμπελοοινικός τομέας διανύει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία καλείται να προσαρμοσθεί σε νέα δεδομένα. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με τα δεδομένα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, καθώς και η απελευθέρωση του εμπορίου από περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησαν στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εμπορικών μας συναλλαγών.

Όμως, η Κουμανδαρία, το γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου που είναι γνωστό και φημισμένο από τα πανάρχαια χρόνια συνεχίζει να αποτελεί το καμάρι της Κυπριακής Οινολογίας, όπως πριν από αιώνες.

Για τα όσα έχετε προβάλει ως προβλήματα της κοινότητας θέλω να σας βεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον μας παραμένει σε υψηλό επίπεδο για την ευρύτερη ύπαιθρο. Είναι καλά γνωστό ότι ύστερα από προσπάθειες που καταβλήθηκαν πέρσι έχουμε πετύχει η συγχρηματοδότηση των έργων να φτάσει από το 50% στο 95% και έτσι ελπίζω ότι και τα πολιτιστικά έργα που έχετε εξαγγείλει αλλά και γενικότερα η σταδιακή πρόοδος της οικονομίας μας θα μας επιτρέψει το συντομότερο να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου, όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και των αστικών περιοχών και να δώσουμε την ευκαιρία μέσα από κίνητρα και ευκαιρίες έτσι ώστε οι νέοι μας να παραμένουν στην ύπαιθρο.

Γενικότερα, ένα όραμα που όλοι έχουμε είναι να δούμε να ανακτά η πατρίδα μας και την αξιοπιστία της και την υπερηφάνεια οι πολίτες, αλλά την ίδια ώρα και μέσα από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού να πετύχουμε επιτέλους την απελευθέρωση και την επανένωση και ιδιαίτερα τη διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών διαβίωσης μεταξύ μας έτσι ώστε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι μέλλουσες γενεές να έχουν πραγματικά την ευκαιρία να ζήσουν και να προκόψουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Στη Συλίκου είμαστε μια μικτή κοινότητα και χαίρομαι που στις ετήσιες χοροεσπερίδες οι συγχωριανοί μας Τουρκοκύπριοι παρευρίσκονται. 

Θέλω να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά, να συγχαρώ τους Κοινοτάρχες των 14 χωριών όπου η μοναδικότητα της γης δίδει σε όσους γεύονται την Κουμανταρία μια μοναδική γεύση ανά το παγκόσμιο. Πολλοί προσπάθησαν να παράξουν ανάλογα προϊόντα με πλήρη αποτυχία. (Η επιτυχία) για τη μοναδικότητα της Κουμανταρίας οφείλεται στην ευλογία του Θεού, στη γη των 14 κοινοτήτων.
 
_____________