31/7/14

Σας καλωσορίζω στην άσκηση έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
Έπαρχε Αμμοχώστου
Κύριοι Δήμαρχοι
Κύριε Εκπρόσωπε του Διοικητή της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας
Κύριε εκπρόσωπε του Κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης
Κύριε Εκπρόσωπε του ΚΟΤ
Κυρία Διευθύντρια των Ασθενοφόρων



Σας καλωσορίζω στην άσκηση έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής ιδρύθηκε το 1993 είναι πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Φορέα Ναυαγόσωσης International Life Saving Europe, καθώς επίσης και του φορέα ναυαγόσωσης για την κοινοπολιτεία, Royal Life Saving Commonwealth μαζί με χώρες όπως η Αγγλία, Σκωτία και ο Καναδάς.
Από αυτούς τους φορείς παίρναμε από το 1993 την τεχνογνωσία για θέματα έρευνας και διάσωσης, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε ισότιμα στα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες των οργανισμών αυτών.
Αξιοσημείωτη είναι η περσινή προσπάθεια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής για την κατασκευή ενός εξακόπτερου εφοδιασμένου με κάμερες και GPS το οποίο υπερίπταται της θαλάσσιας περιοχής για ανεύρεση αγνοουμένου προσώπου και δίνει άμεση εικόνα στο χειριστή. Αυτό το εξειδικευμένο εργαλείο έρευνας παρουσιάστηκε στην τελευταία συνέλευση του International Life Saving Europe.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής συνεργάζεται με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης υπό την καθοδήγηση του οποίου έχουν γίνει αρκετές διασώσεις τα τελευταία χρόνια.
Επίσης αγαστή είναι η συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού καθώς επίσης και με τα Υπουργεία, Έπαρχους και Δημάρχους που διαχειρίζονται παραλίες.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής εκπαιδεύει ειδικές μονάδες της πολιτείας όπως τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, τη μηχανοκίνητη μονάδα άμεσης δράσης, τον ειδικό αντιτρομοκρατικό ουλαμό, το ναυτικό, την ομάδα υποβρύχιων καταστροφών και την μονάδα ελικοπτέρων της εθνικής φρουράς.
Κυρίες και Κύριοι από την πρώτη Ιανουαρίου 2014 μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους στο υγρό στοιχείο 17 άτομα, 2 σε ξενοδοχειακές μονάδες και 15 στη θάλασσα.
Στους 15 θανάτους οι αφορούν θαλάσσιες περιοχές δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο εάν πρόκειται για πνιγμό ή για άλλη αιτία θανάτου όπως πχ καρδιακή ανακοπή, το σίγουρο όμως είναι ότι οι 15 ζωές χάθηκαν σε περιοχές οι οποίες δεν επιβλέπονται από ναυαγοσώστες ή σε περιοχές τι οποίες καλύπτουν ναυαγοσώστες αλλά ήταν εκτός ωρών υπηρεσίας. 


Στόχος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής είναι μηδέν πνιγμοί εν ώρα καθήκοντος, και αυτό το στόχο προς το παρόν τον πετυχαίνουμε. Όμως μετρούμε ήδη 17 νεκρούς, και διανύσαμε μόνο το μισό καλοκαίρι. Για να πετύχουμε λοιπόν να μειώσουμε δραστικά τους πνιγμούς στο Νησί μας ή ακόμα και να τους μηδενίσουμε πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία και τους θεσμούς.
Στήριξη όπως:
  • Αύξηση ωραρίων εργασίας για να καλύπτονται οι λουόμενοι και μετά τις 17:00 ή 18:00 το απόγευμα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω τις πάμπολλες διασώσεις που έχουν γίνει, σε περιπτώσεις που θα οδηγούνταν σε πνιγμό. Ζητούμε από τους λουόμενους να αποφεύγουν το κολύμπι τις ώρες που ο ήλιος καίει καθώς και την ώρα μετά το φαγητό, Και ακριβώς την ώρα που οι λουόμενοι επιστρέφουν στην παραλία για μπάνιο δηλαδή κοντά στις πέντε το απόγευμα, οι ναυαγοσώστες ετοιμάζονται να σχολάσουν και οι λουόμενοι μένουν εντελώς απροστάτευτοι.
  • Κατοχύρωση του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη
  • Αντιμετώπιση του ναυαγοσώστη ως επαγγελματία προσοντούχου και όχι ως ανειδίκευτου ωρομίσθιου εργάτη
  • Εμπλουτισμός του εξοπλισμού ο οποίος σε μερικές περιοχές είναι ανύπαρκτος. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω την ανεκτίμητη βοήθεια την οποία μας προσφέρουν οι ιδιοκτήτες θαλάσσιων αθλημάτων παραχωρώντας μας τα σκάφη τους όποτε τα χρειαστούμε. Παράδειγμα ο πρόσφατος πνιγμός της εικοσάχρονης κοπέλας στην Λάρνακα όπου η Ναυαγοσώστρια μας, επενέβη στο επεισόδιο 1 χιλιόμετρο από την ακτή με jet ski το οποίο δανείστηκε από τον επαγγελματία ιδιοκτήτη των water sports της περιοχής.
  • Αναβάθμιση των πυρήνων ναυαγοσωστών σε καθεστώς ειδικού αστυνομικού, για να μπορούν να καταγγέλλουν άμεσα παρανομίες οι οποίες αυξάνουν την επικινδυνότητα στις παραλίες μας, όπως η διέλευση σκαφών εντός της περιοχής λουομένων


Όλα όσα έχω αναφέρει αποτελούν ένα μικρό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει για να αυξηθεί η ασφάλεια των λουομένων μας είτε αυτοί είναι ντόπιοι είτε τουρίστες. Και όλα αυτά μπορούν να ρυθμισθούν με νομοθεσία η οποία εκκρεμεί από το 2005.


Νομοθεσία η οποία καθορίζει επίσης:
Ποιες παραλίες πρέπει να καλύπτονται από ναυαγοσώστες
Ποιες ώρες
Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει κάθε παραλία
Ποια είναι τα καθήκοντα του Ναυαγοσώστη
Ποια είναι τα προσόντα πρόσληψης
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του λουομένου.


Εφόσον ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για την πατρίδα μας, θεωρούμε ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα


Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, αλλά και να σας καλέσω να ενώσουμε τις φωνές μας για να τα καταφέρουμε επιτέλους να μηδενίσουμε τους πνιγμούς στον τόπο μας.
Σας Ευχαριστώ
Πόλυς Παλλήκαρος
Πρόεδρος Παγκύπριας
Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής