22/7/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης επισκέφθηκε Μονάδες Υδατοκαλλιέργειας στο Ζύγι

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης επισκέφθηκε, σήμερα, Μονάδες Υδατοκαλλιέργειας που βρίσκονται στην περιοχή Ζυγίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Υδατοκαλλιεργητών (ΠΑΣΥΘΑ).

Στη συνάντηση ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο δίδει μεγάλη σημασία στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας. Για τον σκοπό αυτό προωθείται η δημιουργία νέου λιμενικού χώρου και χερσαίων εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών της περιοχής Ζυγίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 και έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε στον Σύνδεσμο Υδατοκαλλιεργητών ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να υπερπηδηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τις εξαγωγές των προϊόντων τους.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα συμπεριληφθούν μέτρα για προώθηση και ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας που αφορούν την καινοτομία, τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και την ώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την προώθηση της αειφόρου υδατοκαλλιέργειας.