23/7/14

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη



Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς  
Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε υψηλά επίπεδα μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις». Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση πως «όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμις της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η Ε/Κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Καλωσορίζοντας τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Στρατηγέ μου,

Σας καλωσορίζω στην Κύπρο σε μια δύσκολη για την πατρίδα περίοδο.

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της χώρας μας. Στα 40 αυτά χρόνια, η Κύπρος βιώνει τις συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον παράνομο εποικισμό και τη συνέχιση της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο κατοχικός στρατός, όπως καλά γνωρίζετε, αποτελεί παράνομη και απαράδεκτη πραγματικότητα και την ίδια ώρα συνιστά και μόνιμη απειλή για το μέλλον της χώρας.

Γι' αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε υψηλά επίπεδα μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις.
Ήταν και παραμένει η θέση πως όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η Ε/Κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας καλούνται να αναλάβουν σε συνεργασία με στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Μέσα στο σύνθετο και απαιτητικό αυτό περιβάλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας ακολουθούν, ήδη, πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης στη δομή και στη λειτουργία της, έτσι που να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται.

Είμαι σίγουρος ότι η Εθνική Φρουρά υπό την ηγεσία σας, όπως και του προκατόχου σας, και με το πολύτιμο έμψυχο προσωπικό της, θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα αποδειχθεί αντάξια των περιστάσεων και των προσδοκιών μας.

Όπως καλά γνωρίζετε κύριε Στρατηγέ, δεν είναι αρκετή η υλική ενίσχυση ενός στρατεύματος αλλά και οι ψυχικοί δεσμοί και η ετοιμότητα του έμψυχου προσωπικού να έχει μια μεταξύ του αγαστή συνεργασία. Εις αυτό τον τομέα αναμένω και ευελπιστώ ότι θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε ενδεχόμενες διαφορές που δημιουργήθηκαν ή παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν στο παρελθόν να ξεπεραστούν.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όσους διανοούνται ότι μπορεί να επιχειρήσουν φατριασμό των ενόπλων δυνάμεων. Δεν θα έχουν θέση στο στράτευμα.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά εκφράζουμε εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο έργο της Εθνικής Φρουράς και θα είμαστε σταθεροί συμπαραστάτες στην αποστολή σας για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Υποδεχόμενος εσάς στην Κύπρο θα ήθελα να εκφράσω και τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την Ελλάδα για τη σημαντική συνεισφορά της σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Την ίδια ώρα θερμές ευχαριστίες απευθύνω και προς τον απερχόμενο Αρχηγό, τον στρατηγό Στυλιανό Νάση, για τις πολύτιμες, και το υπογραμμίζω, υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα και στην Εθνική Φρουρά, σε μια πολύ δύσκολο περίοδο για την Κύπρο και το στράτευμα. Στρατηγέ μου, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματά σας.

Απευθυνόμενος και πάλι σε εσάς Αρχηγέ,

Εύχομαι και σε εσάς, ολόψυχα, κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων σας διαβεβαιώνοντας σας ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας προς αντιμετώπιση όποιου ενδεχομένου προβλήματος. Η κυπριακή Πολιτεία, η κυπριακή κοινωνία αλλά και η Εθνική Φρουρά αναμένουν πολλά και είμαι βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών μας.

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης ανέφερε:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Επιτρέψετε μου καταρχήν να σας ευχαριστήσω διότι, με τη συνεργασία της Ελλάδας, μου εμπιστευτήκατε τη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Έχω πλήρη επίγνωση της ύψιστης στρατιωτικής τιμής που μου έγινε και κατανοώ πλήρως τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή, ιδιαιτέρως κατά την τρέχουσα κομβική περίοδο για την Κύπρο μας. Με τη συνεργασία και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας  και με τη βοήθεια του προσωπικού που θα διοικώ, υπόσχομαι να αναλώσω τις δυνάμεις μου για το καλό της Εθνικής Φρουράς αλλά και για το καλό του κυπριακού λαού γενικότερα».

-------------------