3/7/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βραζιλίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Βραζιλίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Βραζιλίας κ. Appio Claudio Acquarone.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Acquarone αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Κύπρου και Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν το 1966 σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων στο διεθνές τοπίο με τον διπολισμό να κυριαρχεί ως απότοκο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κύπρος και η Βραζιλία, είπε ο κ. Πρέσβης, χρειάστηκε εκείνη την περίοδο να αγωνιστούν για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στη διεθνή σκηνή. Και οι δύο χώρες, συνέχισε, είχαν ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου κόσμου βασιζόμενες στις κοινές αξίες της αυτοδιάθεσης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Κάνοντας αναφορά στις σημερινές προκλήσεις ο Πρέσβης της Βραζιλίας είπε πως η διεθνής οικονομική κρίση έχει αγγίξει τους πάντες και εξέφρασε την άποψη πως αυτή προήλθε από τη μάταιη προσπάθεια κάποιων να καταστούν τα οικονομικά κέρδη ως ο απώτερος στόχος και όχι το φυσικό αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, όπως οι δύο χώρες είχαν συνηθίσει.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Acquarone είπε πως η Βραζιλία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας πως η χώρα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προέλθει από τους Κύπριους προς την κατεύθυνση της επίτευξης ειρήνης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Βραζιλία χαιρετίζει την Κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών του Φεβρουαρίου 2014 και στηρίζει τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία που έχει επαναρχίσει για επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης ευχήθηκε κατά την παραμονή του στην Κύπρο να δει την ανοδική πορεία της χώρας και την επαναβεβαίωση του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά θα του παράσχουν κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι εγκάρδιες και φιλικές σχέσεις τους αντανακλώνται στην κοινή ιδιότητα μέλους και συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή φόρα, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούν να χτίσουν επεκτείνοντας περαιτέρω τις μεταξύ τους σχέσεις. Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση σειράς διμερών συμφωνιών που βρίσκονται υπό εξέλιξη ως ένα ορόσημο τόσο για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών μας όσο και για την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου και των επαφών μεταξύ των λαών, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχω επανειλημμένα τονίσει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή μου να εργαστώ επιμελώς προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα διασφαλίζει την ενότητα της Κύπρου και θα εξυπηρετεί, πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη πλήρων συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια συνολική λύση σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Σε αυτή τη διαδικασία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι ζωτικά για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι επίσης σημαντική για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας. Έχοντας αυτά υπόψη, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου για τη στάση αρχών που τηρεί η Βραζιλία στο κυπριακό πρόβλημα καθώς και για τη συμβολή της στην ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο από το 1995. Επιτρέψτε μου να επαναβεβαιώσω τη σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησής μου για μια λύση η οποία θα επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Αναφορικά με την οικονομία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι προσπάθειες για εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που υπογράφηκε με την Τρόικα είναι επιτυχείς και έχουν αξιολογηθεί θετικά κατά τις σχετικές αξιολογήσεις προόδου, γεγονός που αντανακλά τη συλλογική αποφασιστικότητά μας όχι μόνο να επιστρέψουμε σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης αλλά να εξέλθουμε της κρίσης με μια ανθεκτική και εύρωστη οικονομία.

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν της και λαμβάνει μέτρα με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αμβλύνοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος μέσα από την αναδιάρθρωσή του και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πεπεισμένος ότι το πνεύμα και η βούληση για επιτυχία που έχει ήδη επιδείξει ο κυπριακός λαός θα υπερισχύσουν.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στις κοινές αρχές και στην κοινή δέσμευση και σεβασμό προς τις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Προσβλέπω στο να εργαστούμε από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνσή της συνεργασίας μας προς αμοιβαίο όφελος των λαών και των χωρών μας, κατέληξε.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

___________________