3/7/14

Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη στην ημερίδα για το έργο «Know Waste» του προγράμματος Life

Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη
στην ημερίδα για το έργο «Know Waste» του προγράμματος Life


Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να μιλήσω στη σημερινή ημερίδα και να σας συγχαρώ για αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της Κυβέρνησης και προωθείται με κεντρικούς άξονες τη διασφάλιση ενοποιημένης πολιτικής και επαρκούς, σύγχρονης και σωστά εφαρμοζόμενης νομοθεσίας, με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας αειφορικής ανάπτυξης και αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Σήμερα, έχει πλέον διαφανεί ότι η βαθύτερη αιτία για την ύπαρξη περιβαλλοντικών προβλημάτων πηγάζει από τη σχέση αξιών που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον και ότι η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αυτών βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί για την αξία των φυσικών αποθεμάτων και τη σχέση αυτή. Έχει αναγνωριστεί η αλληλοεξάρτηση φυσικού κεφαλαίου και ανθρώπου, όπου ο άνθρωπος δεν βρίσκεται έξω και πάνω από τη φύση και όπου η φύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον άνθρωπο.

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και κυρίως η περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών και νέων αλλά και όλων των συντελεστών λήψης αποφάσεων, από την αρχή μέχρι να κλείσει ο κύκλος, είναι απαραίτητοι παράγοντες ώστε το περιβάλλον να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και να παραδοθεί αλώβητο στις μελλοντικές γενιές.

Είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους πολίτες ένα σύνολο αξιών, ηθών και συναισθημάτων ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και την κοινωνία, ώστε να συμβάλλουν στην προστασία και διατήρησή του.

Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης θα πρέπει να αποτελεί, πλέον, ένα προγραμματισμένο και συνεχές μέλημα των φορέων-κλειδιά όπως το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, μέσω των οποίων να δίνονται σημαντικά μηνύματα στα παιδιά, σε οργανωμένα σύνολα και στον απλό πολίτη σχετικά για την ορθή χρήση και εξοικονόμηση των πόρων και την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, θεσμοί που θα πρέπει να γίνουν κουλτούρα και τρόπος ζωής για τον κάθε έναν από εμάς.

Ειδικότερα και όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ευρώπη, μια πολύ σημαντική πρόκληση που αφορά όλους μας αποτελεί η μείωση και η ορθολογική διαχείρισή τους. Λόγω της δομής και της ποσότητάς τους και των ψηλών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ η σωστή διαχείριση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ως Κύπρος δεν δώσαμε μέχρι τώρα ιδιαίτερη έμφαση σε έννοιες όπως πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, υποχρεωτική χωριστή διαλογή στην πηγή, φορολογίες/τέλη στις χωματερές και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Ο προγραμματισμός των δράσεων για τη μείωση, τη χωριστή διαλογή και την ορθή διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις μας ως κοινωνία στα επόμενα χρόνια.

Αυτή την προσπάθεια μας έρχεται να ενισχύσει την πιο κατάλληλη στιγμή αυτό το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Life. Η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής για προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων ήταν αυτό που έλειπε στην Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι το έργο «KNOW WASTE» μέσω εκτεταμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης θα επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη, την ευαισθητοποίηση και τις συνήθειες του κοινού και εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αποβλήτων.

Μέσω αυτών των περιβαλλοντικών δράσεων ευελπιστούμε ότι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι δράσεις του κράτους. Θα ωριμάσουν οι τοπικές αρχές, οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και το κοινό, στο να δεχτούν και να εκμεταλλευτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προκλήσεις, τα κίνητρα αλλά και τα σχέδια χορηγιών που ανέφερε πιο πριν ο Υπουργός. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και θα δημιουργηθούν πρόσθετες πράσινες θέσεις εργασίας.
Σας βεβαιώνω ότι από πλευράς μας υπάρχει όλη η θέληση και η υπόσχεση ότι θα ενισχύσουμε τη δυναμική προστασίας του περιβάλλοντος με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να εγκολπώσει όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική από άποψη των πόρων που διαθέτει.

Σας συγχαίρω ιδιαίτερα για την επιτυχία σας να επιλεγεί η πρότασή σας για συγχρηματοδότηση στο πρόγραμμα Life. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής αναμένεται να συνδράμει σημαντικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενημέρωση των πολιτών και εδραίωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον τόπο μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Κυβέρνησης σε αυτή σας την προσπάθεια με στόχο τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος που αρμόζει στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

________________


Σημ.: Την ομιλία διάβασε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.