17/7/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες


Παρατίθενται πιο κάτω οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz μετά το πέρας της συνάντησής τους σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz : Σας ευχαριστώ Πρόεδρε, σε ευχαριστώ Νίκο, για την επίσκεψή σας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ στις Βρυξέλλες. Σας ευχαριστώ για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Επιβεβαίωσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης και εγώ συμφωνούμε στο μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσης και των απόψεων σχετικά με τα επόμενα απαραίτητα βήματα. Θέλω να υπογραμμίσω εδώ ένα πράγμα. Πάνω απ’ όλα τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα, χρειαζόμαστε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια στενή συνεργασία με την Τουρκία - όχι μόνο για το Κυπριακό, υπάρχουν πολλές άλλες ανάγκες στο διεθνές διπλωματικό πλαίσιο – για να κρατήσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο βαθιά, όσο το δυνατόν πιο ζωηρή. Επίσης, μια έκκληση προς την Τουρκία να μην απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή προοπτική. Όμως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το Κυπριακό, και η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει εντατικά και με υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βρει εποικοδομητικές λύσεις. Για να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά μία κύρια παρατήρηση: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και αυτό είναι, νομίζω, εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών εδώ στο Σώμα, βλέπει με ελπίδα και εναποθέτει πλήρη στήριξη στη δέσμευσή σας, την προσωπική σας δέσμευση και τη δέσμευση της Κυβέρνησής σας να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση μέσα στους επόμενους μήνες. Και, το τι μπορώ να κάνω ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου εδώ, σε ένα διάλογο με τους φίλους μου στο νησί, είναι να τους ενθαρρύνω να στηρίξουν τη στρατηγική για την εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων.

Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης : Δεν ξέρω αν χρειάζεται να προσθέσω κάτι σε αυτά που είπε ο αγαπητός μου φίλος Martin Schulz. Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες μου για το ενδιαφέρον του Προέδρου Martin Schulz σχετικά με το Κυπριακό και τις προσπάθειές του, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Και είναι αρκετά εποικοδομητικός, ενθαρρύνοντας όχι μόνο με εμάς, αλλά και τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να   λειτουργεί ως κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχύει για όλο το λαό της Κύπρου είτε είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι. Έτσι, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση δεν θα πρέπει να αγνοεί το κοινοτικό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, στο πλαίσιο αυτό, έχουμε την πλήρη στήριξη του Προέδρου Martin Schulz και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, για άλλη μια φορά, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς και ολόψυχες ευχαριστίες μου στον Martin, τον Πρόεδρο   Martin Schulz, και να επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι είμαι αποφασισμένος να εργαστώ άοκνα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί, κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για το μέλλον, και θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος.