17/7/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με ισχυρισμούς ΑΚΕΛ και ΠΕΟ για το ΓεΣΥ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση
με ισχυρισμούς ΑΚΕΛ και ΠΕΟ για το ΓεΣΥ


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες δύο αποφάσεις που αφορούν στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), και των μεταρρυθμίσεων και της αναδιάρθρωσης ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας μας. Αποφάσεις που διαφυλάσσουν το δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών για καθολική πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και που μπορούν να καλύψουν όλα εκείνα τα κενά, τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο τομέας της υγείας στη χώρα μας.

Κενά τα οποία για 30 χρόνια τώρα συσσωρεύονταν πίσω από μελέτες, σχεδιασμούς και αποφάσεις, και των οποίων το πέρας εξαντλείτο στη βούληση. Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει. Και έχει αλλάξει ριζικά. Σήμερα, για πρώτη φορά στα 30 χρόνια, έχουμε ξεφύγει από ευχολόγια και έχουμε μπει σε πορεία υλοποίησης. Το ουσιώδες για τον τόπο μας αυτό μεταρρυθμιστικό έργο, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μια πορεία υλοποίησης που στηρίζεται πάνω στους ήδη υφιστάμενους σχεδιασμούς. Δηλαδή, καθολική πρόσβαση των Κυπρίων πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας μέσα από ένα σύστημα καθολικό και λειτουργικό, αποδοτικό, οικονομικά βιώσιμο, που θα παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη, και με τρόπο που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και τους πόρους που θα διαχειρίζεται.

Τις θέσεις μας αυτές τις αναλύσαμε ενδελεχώς στους κοινωνικούς μας εταίρους και πολλάκις έχουμε τονίσει είτε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, είτε δημόσια ότι η διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι για το Υπουργείο Υγείας θεμελιώδεις προϋποθέσεις στους σχεδιασμούς του.

Όραμά μας είναι όλοι οι πολίτες της χώρας να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας καθόλη την διάρκεια της ζωής, τοποθετώντας τον πολίτη στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ και των μεταρρυθμίσεων ολόκληρου του τομέα της υγείας στη χώρα μας είναι ένα έργο που αφορά τον πολίτη και είναι λυπηρό η προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται για το κοινό όφελος, να εμβολίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ συνεχώς, για χάριν κομματικών ιδεολογιών.   Η υγεία δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης. Το ΓεΣΥ για να υπάρξει, να λειτουργήσει και να προσφέρει το βέλτιστο προς τους πολίτες του τόπου μας χρειάζεται τη γόνιμη συνεισφορά όλων των φορέων της κοινωνίας. Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να πολεμείται για χάριν πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που την αφορούν δεν χωρεί ούτε κομματική χροιά ούτε κοινωνική τάξη. Το ΓεΣΥ είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, ένα τεράστιο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό έργο και αυτός πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πορεία που έχει ξεκινήσει, μακριά από μηδενιστικές προσεγγίσεις και την όποια ατυχή πολιτικοποίηση του πολύ ευαίσθητου τομέα της υγείας.