23/7/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου


 
Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την επέκταση της παροχής υπηρεσιών των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) στα τέσσερα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου), μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015.


Ενέκρινε επίσης τη διενέργεια μελέτης από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (ΤΤΥ), σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, 2014 και θα αφορά τη δυνατότητα επέκτασης της παροχής υπηρεσιών από τα ΚΕΠ και από άλλα επιλεγμένα Ταχυδρομικά Γραφεία εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Βάσης Δεδομένων (Evidence Data base and Review Platform) για υποβοήθηση του ανακριτικού έργου για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και για τη διακρίβωση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Εξουσιοδότησε επίσης τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη να εξεύρει και να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη της δαπάνης ύψους 663.000 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η δημιουργία της υπό αναφορά Βάσης Δεδομένων είναι το εργαλείο, το οποίο θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια ανίχνευσης των όσων εγκλημάτων πιθανώς διαπράχθηκαν και που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου. Το ανακριτικό έργο δεν αρκεί να ακολουθήσει την πεπατημένη, επειδή ο όγκος των σχετικών εγγράφων, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, είναι τέτοιος που η μελέτη και ο συσχετισμός μεταξύ τους το καθιστούν σχεδόν αδύνατον να επιτευχτεί από τον ανθρώπινο παράγοντα μόνο, χωρίς τη βοήθειας της τεχνολογίας.
Το θέμα αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, με σκοπό τη διακρίβωση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Προσχέδιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής και τον Κατάλογο Προτεινόμενων Έργων για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα τελικά προσχέδια των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή», ώστε να υποβληθούν επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει τυχόν τροποποιήσεις των Προγραμμάτων που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευσή τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενέκρινε, επίσης, τον ενδεικτικό κατάλογο έργων/σχεδίων που αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη», συγχρηματοδοτείται με ποσό ύψους 561,8 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (292,3 εκ. ευρώ) και το Ταμείο Συνοχής (269,5 εκ. ευρώ).   Το ποσοστό της κοινοτικής συνδρομής στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο 85% και επομένως ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 661 εκ. ευρώ περίπου.  
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή», συγχρηματοδοτείται με ποσό ύψους 129,5 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και ειδικής κατανομής 11,6 εκ. ευρώ για την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Απασχόλησης των Νέων.

Η κατ´ αρχήν έγκριση του καταλόγου θα δώσει την ευχέρεια στα αρμόδια Υπουργεία και σε άλλες Υπηρεσίες/Φορείς που θα εμπλακούν στη διαχείριση των Προγραμμάτων και στην υλοποίηση των επιλέξιμων έργων, να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και στις κατάλληλες οργανωτικές διευθετήσεις, ούτως ώστε να αρχίσει η υλοποίησή τους το συντομότερο δυνατόν.

Η επιλογή των έργων/σχεδίων που περιλήφθηκαν στον κατάλογο έγινε με βάση τις προτάσεις των Υπουργείων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ενώ λήφθηκαν υπόψη η επιλεξιμότητα των έργων στη βάση των σχετικών κανονισμών των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής, η επαρκής τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των έργων με βάση τις διαπιστωθείσες αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες που καθορίζονται στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, η συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος της Κύπρου και των ειδικών συστάσεων της Επιτροπής για τη χώρα, η συμβολή τους στην υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης, και η «ωριμότητα» των έργων ως αποτέλεσμα της εμπροσθοβαρούς κατανομής των πόρων.  

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες/διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη, με σκοπό την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων στις υφιστάμενες Διμερείς Αεροπορικές Συμφωνίες και στα Μνημόνια Συναντίληψης.

Οι Διμερείς Συμφωνίες / Μνημόνια Συναντίληψης, που χρήζουν τροποποίησης και θεωρούνται αυτή τη δεδομένη χρονική περίοδο ως ιδιάζουσας σημασίας για την εφαρμογή της νέας εξωτερικής πολιτικής για τις αερομεταφορές, αφορούν την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ομάν.

Στόχος των προσπαθειών είναι να αρθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί που αφορούν τον αριθμό των καθορισμένων αερομεταφορέων, τα δρομολόγια, τη συχνότητα και χωρητικότητα των πτήσεων, καθώς και τη μεταφορά φορτίων.