21/7/14

Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη – Αγορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων στην Κύπρο

Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη – Αγορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών
Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων στην Κύπρο



Οι πράσινες συμβάσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δημόσιους οργανισμούς και τις ιδιωτικές εταιρείες καθώς συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις εκπομπές επικίνδυνων ουσιών και αερίων του θερμοκηπίου. Η επιλογή και αγορά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των αέριων ρύπων που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, διατήρηση των φυσικών πόρων καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.


Ο δημόσιος τομέας δαπανά περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 19% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ε.Ε. Συνεπώς, η ζήτηση αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, υπηρεσιών και έργων θα αποτελέσει κίνητρο για τους προμηθευτές στην ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών και έργων που να συμμορφώνονται με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα να πληρούν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές. Επιπλέον, η εδραίωση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων αναμένεται να επιφέρει την ανάπτυξη καινοτόμων, ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και έργων που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των αναθετουσών αρχών / αναθέτοντων φορέων.


Στις 27 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η ευρωπαϊκή Ημερίδα του έργου Buy Smart για τις Πράσινες Συμβάσεις. Στο έργο Buy Smart, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχει το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ως εταίρος. Η Ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Βιώσιμη Ενέργεια 2014 και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Charlemagne της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Στην ευρωπαϊκή Ημερίδα εντάχθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κύριους ομιλητές από την Ουγγαρία, Κύπρο, Λεττονία και Λιθουανία. Την Κύπρο στη συζήτηση εκπροσώπησε η κα Άννα Παντοπίου, Λειτουργός Ασφάλειας, μέλος της Ομάδας Ενέργειας του Δήμου Στροβόλου. Η συζήτηση περιλάμβανε σημαντικά ζητήματα για τη σύναψη Πράσινων Συμβάσεων, όπως εμπόδια και προκλήσεις, καθώς επίσης και τις υφιστάμενες ανάγκες των Αναθετουσών Αρχών προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη σύναψη Πράσινων Συμβάσεων. Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τοπικών Αρχών, Ενεργειακών Γραφείων, από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και Συνδέσμους.


Στα πλαίσια της προώθησης των πράσινων αγορών, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, τις Υπηρεσίες Κρατικών Αγορών και Προμηθειών, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, το ΕΤΕΚ, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, οργανώνουν για πρώτη φορά στην Κύπρο Βράβευση η οποία αφορά τη σύναψη Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες αγορών .
Οι Κατηγορίες Αγορών για τις οποίες θα εφαρμοστούν σε πρώτη φάση τα Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων – CY GPP Awards είναι:
  1. Μηχανογραφικός Εξοπλισμό και Ηλεκτρικές Συσκευές Οικιακής Χρήσης
  2. Φωτισμός
  3. Επιβατικά Οχήματα
  4. Κλιματιστικά
  5. Κτιριακές Κατασκευές
Σε πρώτο στάδιο τα Βραβεία CY GPP Awards, απευθύνονται στις Αναθέτουσες Αρχές και Αναθέτοντες Φορείς, όπου περιλαμβάνονται οι Κρατικές Αρχές-Δημόσιος Τομέας, οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου και οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Buy Smart+ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου
http://www.buy-smart.info/ ενώ φωτογραφίες της Ημερίδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της
Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Βιώσιμη Ενέργεια 2014 http://www.eusew.eu/ .
Περισσότερες πληροφορίες για τα Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ενεργειακού Γραφείου www.cea.org.cy και του Τμήματος Περιβάλλοντος http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf