3/7/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Πολωνίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Πολωνίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Πολωνίας κας Barbara Tuge-Erecinska.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κα Erecinska αναφέρθηκε στις καλές και στενές διμερείς σχέσεις Κύπρου και Πολωνίας, οι οποίες ξεκίνησαν από την πρώτη επίσκεψη του Βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’ στην Κρακοβία το 1364. Αναφερόμενη στη 10η επέτειο από ένταξη της Κύπρου και της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εορτάστηκε την 1η Μαΐου, η νέα Πρέσβειρα τόνισε ότι η ένταξη τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια προσφέρει πολλές δυνατότητες για στενότερη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία και για πλήρη συμμετοχή και των δύο χωρών στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης και ευημερίας στους λαούς της Ευρώπης. Έμφαση έδωσε επίσης και στην εξαιρετική και πολύ αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας στο πλαίσιο του Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου δόθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες να αναλάβουν, για πρώτη φορά, την ευθύνη για την καθοδήγηση των θεμάτων της ΕΕ.

Μιλώντας για τις προσπάθειες της Κύπρου να εξέλθει από την οικονομική κρίση, η κα Erecinska είπε ότι η Κυβέρνηση της χώρας της τις στηρίζει πλήρως και ανέφερε ότι ήδη φαίνεται ότι είναι καρποφόρες. Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, η νέα Πρέσβειρα υπογράμμισε ότι η πολωνική κυβέρνηση εκφράζει την
αμέριστη στήριξη της στις συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διμερούς, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό πρόβλημα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της χώρας της για τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Κοινού Ανακοινωθέντος.
Τέλος, διαβίβασε στον κυπριακό λαό τον ύψιστο σεβασμό του Προέδρου, της Κυβέρνησης και του λαού της Πολωνίας, διαβεβαιώνοντας για τη δέσμευση της προς την ενδυνάμωση και ανάπτυξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού καλωσόρισε τη νέα Πρέσβειρα, εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το καλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων, οι οποίες βασίζονται στον στέρεο και έμπιστο διάλογο. Η προσεχής επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη στη Βαρσοβία, είπε ο Πρόεδρος, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ανανέωση των παραδοσιακά φιλικών δεσμών και για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσω της αντιμετώπισης προκλήσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος και η Πολωνία συνεργάστηκαν προς την προώθηση μιας συλλογικής ευρωπαϊκής ατζέντας, βασισμένη στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την ασφάλεια. Τόνισε παράλληλα ότι η εξαιρετική συνεργασία που είχαν κατά τους 18 μήνες του κοινού Τρίο Προεδρίας αντανακλά αυτή τη διαπίστωση με τον καλύτερο τρόπο, με την κύρια πρόκληση να παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων σε αυτές τις βάσεις μέσω της επέκτασης της συνεργασίας σε νέα και ποικίλα επίπεδα όπως η ενέργεια, οι επενδύσεις, οι επιχειρήσεις, οι θαλάσσιες μεταφορές, η άμυνα και η ασφάλεια μέσω διευρυμένων επαφών και ουσιαστικών συνεργασιών με βάση τις κοινές αξίες και αρχές.

Αναφερόμενος στις ιστορικές αλλαγές και άνευ προηγουμένου μεταλλαγές που περνά το πολιτικό πεδίο της νότιας Μεσογείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι αυτό συνεπάγεται τον αυξημένο ρόλο των χωρών τους ως εταίροι στην ΕΕ για διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε αυτή την ευμετάβλητη περιοχή.

Μιλώντας για την οικονομία της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για εφαρμογή, με αποφασιστικότητα και χωρίς καθηστερήσεις, του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα με στόχο την επιστροφή σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Εξέφρασε παράλληλα την ευχαρίστηση του γιατί αυτή η δέσμευση αναγνωρίζεται και από την Τρόικα, ύστερα και από την τέταρτη αξιολόγηση της Κύπρου η οποία αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα παραμένει σε ορθή πορεία, αλλά και από το Γιούρογκρουπ το οποίο επαίνεσε τις κυπριακές αρχές για τη συνεχή σύνεση που διατηρούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού η οποία συνέβαλε στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013.

Γενικά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να βελτιωθεί φέτος και του χρόνου όμως παρά τα θετικά αποτελέσματα, η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των επικείμενων προκλήσεων και λαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είπε, και λήφθηκαν μέτρα για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τους αυξανόμενους αριθμούς ανέργων, για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και για προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Στις 18 Ιουνίου 2014, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κύπρος επέστρεψε στις αγορές αφού μάζεψε 750 εκατομμύρια ευρώ με την πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2011 ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι θετικές επιδόσεις της Κύπρου στην εκτέλεση του μακρο-οικονομικού προγράμματος στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στο να επιτραπεί η επιτυχής επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Κυβέρνηση, υπογράμμισε, θα συνεχίσει με το κίνητρο της οικονομικής μεταρρύθμισης και παραμένει δεσμευμένη στο να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε τα ακόλουθα: «Η άφιξη σας στην Κύπρο συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή για το νησί μας. Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, δήλωσα την πρόθεση μου να εργαστώ ασταμάτητα προς την επίτευξη μιας βιώσιμη και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου άνοιξε τον δρόμο για τη συνέχιση των δομημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου είναι αποφασισμένη να εμπλακεί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα επιφέρει αποτέλεσμα, με σκοπό να επιτευχθεί μια λύση που να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, μια λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας μας και τον σεβασμό στις βασικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της. Σε αυτή τη διαδικασία δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην υιοθέτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για την αποκατάσταση της ελπίδας και εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη σιγουριά ότι η παρουσία της κας Erecinska στην Κύπρο θα ενισχύσει και θα διαφοροποιήσει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Πολωνίας και θα τις επεκτείνει σε νέους τομείς συνεργασίας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.
________________