26/6/14

Κώδικας Πρακτικής για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Κώδικας Πρακτικής για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπενθυμίζει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία όλων των εργοδοτουμένων του και να εξασφαλίζει και διατηρεί ικανοποιητικές κλιματικές συνθήκες στον χώρο εργασίας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η φυσική τους κατάσταση, η θερμοκρασία, η υγρασία, η ενδυμασία που φέρουν, το είδος της εκτελούμενης εργασίας, η κίνηση του αέρα και η θερμική ακτινοβολία. Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά και προστατευτικά τεχνικά και οργανωτικά μέτρα.

Το ΤΕΕ, ως αρμόδια αρχή για την επιτήρηση της νομοθεσίας που αφορά την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, ετοίμασε Προσχέδιο Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων που περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες σε σχέση με την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους. Το περιεχόμενο του Κώδικα έτυχε διαβούλευσης με τις Εργοδοτικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Στη συνέχεια ο Κώδικας εγκρίθηκε και εκδόθηκε με Διάταγμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 18.6.2014 στην επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.Π. 291/2014) και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Τμήματος (http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli).
Στόχος του Κώδικα Πρακτικής είναι να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και το κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας προκειμένου να αποφευχθούν, ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο, οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.



Σύμφωνα με τον Κώδικα, τόσο οι εργοδότες όσο και οι αυτοεργοδοτούμενοι θα πρέπει να μετρούν τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο, όπως τη θερμοκρασία αέρα και τη σχετική υγρασία ή / και να παρακολουθούν τα δελτία καιρού και τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και αναλόγως να ρυθμίζουν τις εργασίες τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν και τα ακόλουθα:

  1. Καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας και γενικά να γίνονται οι εργασίες σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος. Οι επίπονες εργασίες στο ύπαιθρο με έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατό, τουλάχιστο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
  2. Συχνά μικρά διαλείμματα και ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος καθώς και εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας. Εργασίες που απαιτούν τη χρήση προστατευτικής ενδυμασίας ή εξοπλισμού απαιτούν περισσότερα διαλείμματα για ανάπαυση.
  3. Η ενδυμασία των εργαζομένων πρέπει να είναι ελαφριά (βαμβακερή) και ανοιχτόχρωμη. Επίσης, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιείται καπέλο.
  4. Χρήση άφθονου και δροσερού πόσιμου νερού.
  5. Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων και ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.
  6. Όπου είναι εφαρμόσιμο χρήση ανεμιστήρων, σκιάστρων, ή άλλων μέσων που μειώνουν την έκθεση σε θερμότητα ή στην ηλιακή ακτινοβολία.
  7. Χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.

Τέλος, συστήνεται οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας όπως καρδιακά, κυκλοφορικά ή άλλα νοσήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

Το προσωπικό του ΤΕΕ στα Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία όσο και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας είναι στη διάθεση εργοδοτών, εργοδοτουμένων και αυτοεργοδοτουμένων για οποιαδήποτε βοήθεια ή τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το θέμα.
________________
26 Ιουνίου, 2014