26/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου στη λαμπαδηφορία του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
 



Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου στη λαμπαδηφορία
του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων


Ευχαριστώ θερμά τον Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων Κύπρου για την ευγενική πρόσκληση του να χαιρετίσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση.   Δυστυχώς λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων για το αξιόλογο κοινωνικό έργο που επιτελεί εδώ και δέκα χρόνια στηρίζοντας τους γονείς, τις οικογένειες, που υποφέρουν καθημερινά από τη ναρκοδηλητηρίαση των παιδιών τους.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η λαμπαδηφορία αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Η καθιέρωση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1987 της 26 ης Ιουνίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης της, δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως μια απλή τυπική υπενθύμιση του ζητήματος, ούτε μια πρόσκαιρη αφορμή ενός στοιχειώδους και περιστασιακού προβληματισμού.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στον αντιναρκωτικό αγώνα και στη δύναμη της ψυχής έχοντας στον νου μας πως κάθε κερδισμένη μάχη, κάθε επιτυχία δική μας, είναι παράλληλα μια νίκη απέναντι στον «λευκό» θάνατο, μια ανάσα ζωής στην κοινωνία, μια προσφορά στη νεολαία, στον συνάνθρωπο.

Αναμφίβολα, υπάρχει πάντοτε ανάγκη για συστηματική συνεργασία και δραστηριοποίηση των εμπλεκομένων φορέων και κοινωνικών συνόλων   σε όλα τα επίπεδα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση ενθαρρύνει και αναγνωρίζει την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, η οποία ενισχύει και συμπληρώνει την κρατική προσπάθεια.

Τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο εθνικό, ιδεολογικό, οικονομικό, ιατρικό, νομικό, ψυχολογικό και κοινωνικό πρόβλημα.   Είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο και ο κίνδυνος εξάρτησης από αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που επενεργούν και λειτουργούν πολυεπίπεδα σε σχέση με τους τρόπους λειτουργίας μιας κοινωνίας, τις αξίες, τα ιδανικά, την ποιότητα ζωής, τις ειδικές ανάγκες του πληθυσμού.

Γι´ αυτό και η Κυβέρνηση έχει θέσει το πρόβλημα των ναρκωτικών ως θέμα υψίστης προτεραιότητας εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές στον τομέα της πρόληψης, της καταστολής, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των τοξικομανών όπως –

  • Τη δημιουργία επαρχιακών Κέντρων Συμβουλευτικής Καθοδήγησης προσιτών προς τους νέους.

  • Την αύξηση του αριθμού των θεραπευτικών κοινοτήτων.

  • Την αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της θεραπείας για εξυπηρέτηση περισσοτέρων ατόμων.

  • Τη συνεχή αξιολόγηση των προσφερομένων προγραμμάτων.

Ιδιαίτερη επίσης αποφασιστικότητα επιδεικνύεται και στην καταστολή των παράνομων κυκλωμάτων των εμπόρων και διακινητών, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας έχει σημειώσει μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίες δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή επαγρύπνηση σε αυτό τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας.

Επίσης στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης προωθείται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την εναλλακτική της φυλάκισης θεραπεία.
    
Κυρίες και Κύριοι,

Ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε προσωπικότητες νέων ισχυρές και ανθεκτικές, με υψηλά ιδανικά και στόχους, με ψυχική και πνευματική συγκρότηση, τέτοια ώστε να είναι σε θέση να αντιστέκονται και να απορρίπτουν τα ναρκωτικά και τις παθητικές ψευδαισθήσεις.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τον Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων για την εκδήλωση αυτή καθώς και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ και να σας διαβεβαιώσω ότι από το κράτος και εμένα προσωπικά θα έχετε όλη την αναγκαία στήριξη, συνεργασία και συμπαράσταση.

_____________

Σημ. Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η Λειτουργός του Υπουργείου κα Αντρούλα Μπουλαράν.