26/6/14

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ.   Ιωνά Νικολάου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών


Η μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και συνάμα ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η χρήση τέτοιων ουσιών προκαλεί τεράστια σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και οι επιδράσεις του στο άτομο, στην οικογένεια, στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία είναι καταστροφικές. Η εξάρτηση από τη χρήση ναρκωτικών επηρεάζει οικογένειες απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκφράζοντας την αγωνία και ταυτόχρονα την ανάγκη για αντίσταση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης και των επιπτώσεων της στη δημόσια υγεία, καθιέρωσε το 1987 την 26 η Ιουνίου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια ευαισθητοποίησης, συστράτευσης και κινητοποίησης της ανθρωπότητας για την άμεση και συνεχή αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Μια μάστιγα που διογκώνεται και έχει επιπτώσεις σε ατομικό, συλλογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι δραματικές αυξήσεις που καταγράφονται παγκόσμια σε θανάτους νεαρών κυρίως ατόμων μαρτυρούν ότι κανένα άτομο, οικογένεια ή κοινότητα δεν είναι ασφαλής όπου οι παράνομες αυτές ουσίες διακινούνται και παίρνουν τον έλεγχο. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην κυπριακή πραγματικότητα και απειλεί κάθε οικογένεια της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.

Την πιο επικίνδυνη θέση σε αυτή τη μακάβρια πορεία κρατούν δυστυχώς οι νέοι και οι έφηβοι, το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Από το 2004 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Κύπρο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά 154 θάνατοι από ναρκωτικά, γεγονός που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό αλλά συνάμα δημιουργεί την υποχρέωση για την ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση όλων μας με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού κοινωνικού φαινομένου.

Κάθε εκστρατεία η οποία αγγίζει το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών έχει μεγάλη σημασία. Είτε αποτελεί Σχέδιο Δράσης Κρατικών Φορέων και Υπηρεσιών είτε συνιστά εθελοντική πρωτοβουλία διαφόρων κοινωνικών συνόλων, εκφράζει πάνω από όλα τη βαθιά ανησυχία και την αγωνία όλων των υπεύθυνων πολιτών για τις επιπτώσεις της ουσιοεξάρτησης στη δημόσια υγεία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια σφαιρική και σταθερή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην καταστολή των παράνομων κυκλωμάτων των εμπόρων και διακινητών και την προσαγωγή, όσων ενέχονται σε αυτά, ενώπιον της Δικαιοσύνης.  

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας τον τελευταίο καιρό έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίες δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή επαγρύπνηση σε αυτό τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας. Επιδίωξη μας είναι, επίσης, η καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς.

Η σημερινή μέρα αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία να σκεφτούμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποι μας και να συστρατευθούμε για τη θεραπεία του. Να προβληματιστούμε για τα αίτια που οδηγούν στο κακό και γιατί συνεχίζει να αυξάνεται και να καταστρέφει το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον της κοινωνίας μας.

______________