10/6/14

Ο Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης έγινε σήμερα δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.


Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Με πολλή χαρά υποδεχθήκαμε τον Υπουργό Άμυνας σήμερα εδώ στο θρησκευτικό κέντρο του νησιού μας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, και πραγματικά είχαμε μια συνομιλία εφ’ όλης της ύλης.

Θυμηθήκαμε από παλιά μέχρι σήμερα. Ο τόπος μας αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και λόγω της οικονομικής δυσχέρειας έχει προβλήματα και η Εθνική μας Φρουρά. Αλλά αυτά τα προβλήματα με μια καλή θέληση λύνονται. Και βλέπω ότι και γνώστης είναι ο κύριος Υπουργός, άλλα και καλή συνεργασία έχει με το επιτελείο και πιστεύω ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες στην Εθνική μας Φρουρά, γιατί θέλουμε μια αξιόμαχη Εθνική Φρουρά που πιστεύω ότι την έχουμε, αλλά θα γίνει πιο αξιόμαχη με την πάροδο του χρόνου.

Με πολλή προσοχή ακούσαμε τις απόψεις του κ. Υπουργού, όπως πάντοτε και μείς έχουμε το θάρρος να λέμε τις δικές μας απόψεις. Εκείνο που έχουμε αντιληφθεί, αλλά και το είπαμε, πρέπει ο Υπουργός Άμυνας να ενδιαφέρεται για όλους, να είναι αυστηρός - χρειάζεται πάντοτε να είναι αυστηρός -αλλά ταυτόχρονα και δίκαιος. Και μάλιστα στην αυστηρότητα του, εάν από κάποιους καλοθελητές, που υπάρχουν πάντοτε, δεχθεί επιθέσεις, η εκκλησία και εγώ προσωπικά, όπως πάντοτε, και θα προστατεύσουμε και θα κατοχυρώσουμε τον Υπουργό, θα τον θωρακίσουμε, γιατί αν δεν υπάρχει η αυστηρότητα, δεν πετυχαίνουμε πολλά πράγματα.


Γι’ αυτό, εν τελευταία αναλύσει, είπα στον Υπουργό ότι η εκκλησία θα είναι δίπλα του, θα είναι κοντά του, μας ενδιαφέρει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, και θα εξυπηρετεί και τον στρατιώτη και τον αξιωματικό μέσα στα πλαίσια του συμφέροντος της Εθνικής Φρουράς και του τόπου μας. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δηλώσαμε απερίφραστα ότι θα είμεθα κοντά στον Υπουργό για να τον βοηθούμε στις εκάστοτε δυσκολίες που θα αντιμετωπίζει κατά το διάστημα της θητείας του ως Υπουργός Αμύνης.

Και πάλι τον ευχαριστώ για την καλή συνεργασία και η επαφή μας θα συνεχιστεί. Θα ανταλλάσουμε απόψεις εκάστοτε και θα βαδίσουμε, εκκλησία και στρατός, δίπλα-δίπλα μέχρι να ανατείλουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας και στον λαό μας. Καλώς ήρθατε».

Από πλευράς του ο κ. Υπουργός στις δηλώσεις του είπε: «Σας ευχαριστώ Μακαριώτατε. Σας ευχαριστώ και για τη διαχρονική στήριξη της εκκλησίας προς την άμυνας του τόπου, προς την Εθνική Φρουρά. Η άμυνα είναι εθνική υπόθεση, πέρα και πάνω από κυβερνήσεις και κόμματα.

Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με τον Μακαριώτατο. Βεβαίως μια συνάντηση με τον Μακαριώτατο δεν είναι ποτέ εθιμοτυπική. Ήταν όπως έχει πει και ο ίδιος, μια συζήτηση εφ όλης της ύλης. Μια πολύ χρήσιμη, ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση στην οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Μακαριώτατο για κάποιες πρώτες σκέψεις, στοχεύσεις και πολιτικές που έχουμε τροχοδρομήσει τόσο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αξιοκρατίας στο στράτευμα, αλλά και τον συνολικό μας προγραμματισμό για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, ούτως ώστε να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τον αποτρεπτικό της ρόλο.

Ακούσαμε βεβαίως με πολλή προσοχή και τις απόψεις του Μακαριωτάτου και καταγράψαμε τις εισηγήσεις του».

______________