25/6/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη κατά την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη
κατά την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ


Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο το θέμα της ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει το ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό μοντέλο, βάσει σχετικής έκθεσης του Ελβετού βουλευτή κ. Andreas Gross.

Μιλώντας για το θέμα, εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε αρχικά στην πολύπλευρη κρίση που διέρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η νεοφιλελεύθερη πορεία που ακολούθησε η ΕΕ κάτω και από την επίδραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, έχει οδηγήσει 120 εκατομμύρια πολίτες στο όριο της φτώχειας, 43 εκατομμύρια να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα γεύμα τη μέρα και 26 εκατομμύρια άνεργους. Επιπρόσθετα, όπως επισήμανε, τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την Τρόικα, η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Οικονομικής Διακυβέρνησης και ο κανόνας για τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, είναι ορισμένες από τις πολιτικές που αποφασίστηκαν χωρίς την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση από τους λαούς της Ευρώπης, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ένωση. 

Η ΕΕ, είπε ο κ. Λουκαΐδης, εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια Ένωση της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και των σοβαρών δημοκρατικών ελλειμμάτων. Η Ευρώπη των πολυεθνικών μονοπωλίων, όπως πρόσθεσε, στρέφεται κατά των συμφερόντων των λαών, των εργαζομένων και των πολιτών της και, γενικότερα συνακόλουθα, κατά της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και προοπτικής.  Τα στοιχεία και οι αριθμοί από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαΐδης, όπως και η σημαντική άνοδος ακροδεξιών, λαϊκιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό  απόρροια και του περιεχομένου των αντιλαϊκών πολιτικών που επιβάλλονται στους λαούς.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε κατά πόσο, υπό το βάρος αυτής της πραγματικότητας, με την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ να έχει φθάσει στο επίπεδο του 30%, είναι δόκιμο να τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η συζήτηση για περισσότερη Ευρώπη, είτε πρόκειται για το ομόσπονδο, είτε για το διακυβερνητικό μοντέλο.

Η συζήτηση, είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει αυτονόητα να επικεντρωθεί στην αναζήτηση μιας άλλης Ευρώπης, μέσω μιας ριζικής αναθεώρησης του χαρακτήρα, της κατεύθυνσης και των πολιτικών της ΕΕ. Η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, επιλέγει την ανάγκη και τον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη, αυτή των λαών, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της ανάπτυξης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αποτελεί επίσης αυτονόητη προϋπόθεση, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, στη διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να γίνονται πλήρως σεβαστές οι ιδιαιτερότητες και η διαφορετικότητα που αντικειμενικά χαρακτηρίζουν, σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ισοπεδωτική προσέγγιση που σήμερα κυριαρχεί, εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης, για παράδειγμα στο πλαίσιο της Ενιαίας Οικονομικής Διακυβέρνησης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Όπως δεν μας βρίσκει σύμφωνους, συνέχισε, η μεταβίβαση των εξουσιών των κρατών μελών σ’ ένα διευθυντήριο στις Βρυξέλλες και σε μια λέσχη ισχυρών κρατών της Ευρώπης, για να καθορίζονται πολιτικές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας ορισμένων ή και όλων των μελών. 

Αναφερόμενος στον περιορισμό του δημοκρατικού ελλείμματος, ο κ. Λουκαΐδης είπε, ολοκληρώνοντας, πως επιβάλλεται, ανάμεσα σ’ αλλά, η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να αποκτήσει πραγματική δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Επιβάλλεται επίσης, είπε, η αναθεώρηση και ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο πλαίσιο της επικουρικότητας και αναλογικότητας και η θεσμοθέτηση της κοινωνικής διαβούλευσης και της προσφυγής σε δημοψηφίσματα, για την έγκριση π.χ. των Συνθηκών της ΕΕ.   
Σημειώνεται επίσης πως χθες διεξήχθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο εν λόγω αξίωμα επανεκλέγηκε ο νυν Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Thorbjørn Jagland, για περίοδο πέντε ετών.
____________