25/6/14

Τελετή διαβεβαίωσης του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τελετή διαβεβαίωσης του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως
Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Γιώργου Μιχαηλίδη και του  νέου Βοηθού Επιτρόπου κ. Πέτρου Γαλίδη, στην παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Αντωνίου.

Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Ομήρου είπε: «Τα τελευταία 20 χρόνια η επανάσταση στον τομέα των πληροφοριών και των επικοινωνιών βρίσκεται στο απόγειο της τεχνολογικής εξέλιξης. Η ανάπτυξη των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και Επικοινωνιών, το γρήγορο Διαδίκτυο, η συνεχής διασύνδεση εφαρμογών και υπηρεσιών ηλεκτρονικά, προσφέρουν ένα κόσμο ευκαιριών σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Είναι παραδεχτό πως οι Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών  αποτελούν μοχλό για την αύξηση της ταχύτητας, της παραγωγικότητας και τη βελτίωση συνθηκών και ποιότητας εργασίας και παρέχουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βοηθούν στη διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεων των πολιτών, όπως είναι οι συναλλαγές με τράπεζες, με το δημόσιο και τις επιχειρήσεις εντός και εκτός Κύπρου.

Μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δείξει ότι οι επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές και η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης κατά 10%, προκάλεσε αύξηση 1,5% της παραγωγικότητας και αύξηση 1-1,5% του ΑΕΠ.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών και στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφού αποτελεί ένα από τους πιο υγιείς και δυναμικούς τομείς στην παρούσα δύσκολη φάση που περνά η Κύπρος. Γι’ αυτό το έργο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό και επίκαιρο.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων ιδρύθηκε το 2002, με στόχο την ελευθεροποίηση της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομείων την οποία πέτυχε μέσα σε 12 χρόνια. Σήμερα, εξασκεί τον ρυθμιστικό του ρόλο με στόχο τη διαμόρφωση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος προς όφελος του καταναλωτή μέσω των δυνατοτήτων επιλογής, καθολικής υπηρεσίας υψηλής ποιότητας, μειωμένων τιμών, ασφάλειας του εξοπλισμού και ενθάρρυνσης της καινοτομίας.

Η ρύθμιση ως φιλοσοφία και διαδικασία εξυπηρετεί αρχές που ικανοποιούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο με κύρια επιδίωξη την προαγωγή του υγιούς, θεμιτού και ισότιμου ανταγωνισμού στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Πρωταρχικός στόχος της ρύθμισης πρέπει να είναι η προαγωγή και διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών από την άποψη της τιμής, της ποιότητας και της ευρύτητας των υπηρεσιών.

Είμαι σίγουρος ότι με τους σημερινούς διορισμούς του κ. Γιώργου Μιχαηλίδη στη θέση του Επιτρόπου και του κ. Πέτρου Γαλίδη στη θέση του Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, οι πολίτες θα βρουν ισχυρούς συμμάχους ως προς τη δυνατότητα τους να επιλέγουν και ν’ απολαμβάνουν, σε πιο προσιτές τιμές, σύγχρονες και ψηλού επιπέδου υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων.

Η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων παρέχει τα εχέγγυα  για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των παροχέων.

Ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης και ο κ. Πέτρος Γαλίδης με την πολύτιμη πείρα, το ήθος και την εργατικότητά τους θα υπηρετήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τους λειτουργούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Γραφείου του Επιτρόπου Ρύθμισης, και θα φέρουν σε πέρας και με επιτυχία το σημαντικό έργο που αναλαμβάνουν.
 
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή σας».
 
Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για τον διορισμό του και είπε: «Διαβεβαιώνω ότι θα δώσω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου ώστε η ομάδα μου και εγώ να πετύχουμε στο έργο μας.
 
Πιστεύω ότι οι τηλεπικοινωνίες και η υψηλή τεχνολογία και τα ταχυδρομεία είναι τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
 
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Με τη σειρά του ο κ. Γαλίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την τοποθέτηση τους σε σχέση με τον διορισμό του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, η συμβολή του Γραφείου στην ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο του τόπου καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.
 
Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αμεροληψία και επαγγελματισμό, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Το απαιτητικό λειτούργημα της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας του καταναλωτή στις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, υπό τις συγκεκριμένες μάλιστα περιστάσεις, όπως η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ και οι ιδιαιτερότητες της ημικατεχόμενης μας πατρίδας, μπορεί να επιτελεστεί επιτυχημένα μόνο με άψογη συνεργασία και πλήρη αξιοποίηση του κατηρτισμένου ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού του Γραφείου».