17/6/14

Παρέμβαση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γ. Γιαννάκη στη 2η Δημόσια Διαβούλευση

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Παρέμβαση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
κ. Γ. Γιαννάκη στη 2η Δημόσια Διαβούλευση


H ποιότητα της δημοκρατίας περνά μέσα από την ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία των πολιτών. Η έννοια του «πολίτη», και κατ’ επέκταση του «ενεργού πολίτη», γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Χιλιάδες χρόνια μετά, ο λόγος του Θουκυδίδη είναι πολύ επίκαιρος: «ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον»’ (εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά μη χρήσιμο πολίτη). Ο κάλος πολίτης είναι αυτός που ψηφίζει και είναι ενεργός στη κοινωνία του. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση. Χωρίς τη συμμετοχή αυτή, η δημοκρατία μειώνεται. Και θα πρέπει να συμμετέχει ισότιμα τόσο ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων του όσο και ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Η αποχή από τις εκλογές και γενικότερα η απομάκρυνση του πολίτη, και ειδικότερα των νέων, από τα κοινά μειώνει τη δημοκρατία και δημιουργεί και άλλα σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία.

Το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο ενεργού συμμετοχής του πολίτη είναι ο εθελοντισμός. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να είναι ένας πολίτης ενεργός στην κοινωνία. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδήλωση, στις εκλογές, σε οργανωμένα σύνολα, σε δημοψήφισμα, σε εκδηλώσεις, σε δράσεις και αυτή η συμμετοχή μπορεί να είναι συνεχής ή περιστασιακή. Δεν έχει σημασία η χρονική περίοδος ή ποιο είναι το είδος της συμμετοχής. Η ουσία είναι ο πολίτης να συμμετέχει και να έχει ρόλο και λόγο.

Σκοπός των θεσμοθετημένων διαβουλεύσεων είναι να δώσουμε λόγο στον πολίτη και να φέρουμε την Κυβέρνηση κοντά σε αυτόν. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους αλλά και της κοινωνίας μας μπορεί να γίνει μόνο με τη συμμετοχή όλων. Ο καιρός του «εγώ» έχει τελειώσει. Ήρθε ο καιρός της συλλογικής ομαδικής προσπάθειας. Ειδικότερα των νέων οι οποίοι πρέπει να είναι οι πρωτοστάτες σε αυτή την προσπάθεια.

Αυτή την εβδομάδα διεξάγονται έντεκα διαβουλεύσεις από Υπουργεία και Υπηρεσίες. Είναι μια εβδομάδα κατά την οποία οι πολιτειακοί αξιωματούχοι διαβουλεύονται με την κοινωνία των πολιτών. Και οι διαβουλεύσεις αυτές έχουν και συνέχεια καθώς απόψεις που ακούγονται από τους πολίτες υλοποιούνται. Η αποψινή διαβούλευση με ανέντακτους πολίτες και ειδικότερα νέους ήταν μια εισήγηση την οποία είχαν ζητήσει αρκετοί πολίτες από την 1η Δημόσια Διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο εκσυγχρονισμός και η στήριξη του εθελοντισμού και η εφαρμογή εργαλείων τα οποία ενθαρρύνουν τον ενεργό πολίτη και ειδικότερα τους νέους είναι σημαντική πολιτική της Κυβέρνησής μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, οργανωμένους και μη, να προχωρήσουμε μαζί – για να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, αλλά και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία για τον πολίτη.

Ο πολίτης δεν είναι απλώς ο κάτοικος της πόλης, είναι αυτός που συμμετέχει με τη θέλησή του στη ζωή της κοινότητας και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Άλλωστε, δημοκρατία είναι πολλή Ιστορία, λίγο δόγμα, αλλά πάνω απ’ όλα τρόπος ύπαρξης, και μια δημοκρατική χώρα πρέπει να βασίζει την ύπαρξή της στον ενεργό πολίτη, την πηγή της νομιμότητας.

-------------------