19/5/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Joseph Daul


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul, τον οποίο συνόδευε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Daul, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ερωτηθείς είπε: «Έχουμε απαραίτητα ανάγκη ενός ολοκληρωμένου φακέλου αναφορικά με το ενεργειακό. Δεν είναι μόνο η Κύπρος, η Κύπρος είναι ένα θέμα, αλλά έχουμε και το πρόβλημα του ρωσικού αερίου και το ενεργειακό πρόβλημα που έχει ξεσπάσει τώρα μετά την κρίση στην Ουκρανία, άρα θα πρέπει να το δούμε σφαιρικά ως οργανισμός.

Στις βαλτικές χώρες αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Έχουμε διαπιστώσει ένα απόθεμα το οποίο μπορούσε να κρατήσει μέχρι ένα χρόνο για κάποιες από αυτές τις χώρες».

Πρόσθεσε επίσης: «Έχουμε όλοι συναίσθηση του προβλήματος και θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη που θα έχουμε».

Ανέφερε ότι «με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήσαμε τις προσπάθειές του αναφορικά με τον αγώνα που κάνει για να ξανακτίσει τη χώρα του». Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως σε επίπεδο επιτοκίου. Είμαστε σε πορεία επεξεργασίας λύσεων ώστε να μπορούν να δανειοδοτούν οι τράπεζες». Τέλος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται εντατικά για τον σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου είπε: «Για το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο – το γνωρίζει ο Πρόεδρος Daul και το ΕΛΚ – το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα υψηλά επιτόκια, αλλά η παντελής έλλειψη ρευστότητας για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και η ψήφος μετρά αναφορικά με ποιους θα στείλουμε στην Ευρώπη» και ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, κατέληξε.