12/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τη Βράβευση Σχολείων


με τις καλύτερες επιδόσεις στη Συλλογή Μπαταριών


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση και στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που οργανώθηκε από  την εταιρεία AFIS Cyprus σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Σκοπός της είναι η  ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση των μαθητών μας στο θέμα της ανακύκλωσης και, γενικότερα, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη. Το θέμα δεν προσεγγίζεται πλέον μόνο διαθεματικά, αλλά συμπεριλαμβάνεται στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα ως  ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο σε όλες τις τάξεις.

Σημαντική είναι, για τον σκοπό αυτό, η αρωγή της εταιρείας ΑΦΗΣ Κύπρου,  μιας εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συστάθηκε από τη βιομηχανία για την ανακύκλωση των μπαταριών οικιακού τύπου. Το συλλογικό σύστημα της AFIS Κύπρου για τις μπαταρίες ξεκίνησε την Άνοιξη του 2009. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες κάδοι παγκύπρια σε μεγάλο αριθμό υπεραγορών, κυβερνητικών και ημικρατικών οργανισμών, τραπεζών και σχολείων. Η βράβευση κάθε χρόνο των σχολείων με τη μεγαλύτερη συλλογή μπαταριών ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο τους μαθητές μας και τους δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα την εταιρεία AFIS για την συνεισφορά της στον πολιτισμό, αφού  είναι αποδεκτό από όλους ότι η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού, και να την ενθαρρύνω να συνεχίσει το σημαντικότατο έργο της.

Συγχαίρω επίσης θερμά όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα συλλογής μπαταριών, και ιδιαίτερα το Δ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΑ) και το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, τα οποία κατάφεραν να μαζέψουν τις περισσότερες μπαταρίες, κάτι που δείχνει τη μεγάλη ευαισθητοποίηση τόσο των  εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών σε τόσο ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η ανακύκλωση.

Τελειώνοντας, συγχαίρω ξανά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Εύχομαι η ανάπτυξη προσπαθειών για υιοθέτηση αειφορικών πρακτικών και για διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής να γίνει για όλους η πρώτη προτεραιότητα.

________