12/5/14


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Ομήρου στη συνεδρία

της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης

της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)



Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,
Κύριοι βουλευτές, 
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο, όπου πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, συνεδρία  της  Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ. Μιας Επιτροπής, της οποίας το έργο και η προσφορά είναι  εξέχουσας σημασίας, τόσο για το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και για τις χώρες - μέλη του Οργανισμού.  Ενός Οργανισμού, που τάχθηκε να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων ανά την οικουμένη, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας και θρησκείας. Παράλληλα, όμως, και τα κοινωνικά δικαιώματα, που αποτελούν στο σύνολο τους αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών μας.  

Το ιδιαίτερα αξιέπαινο έργο που επιτελεί η συγκεκριμένη Επιτροπή της ΚΣΣΕ μπορεί κάποιος εύκολα να το διαπιστώσει, ρίχνοντας μια απλή ματιά στα θέματα που κατά διαστήματα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας.  Θέματα που θα απασχολήσουν και την παρούσα συνεδρία στην Κύπρο, και που κατά κύριο λόγο αφορούν στο σεβασμό και την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και σχετικών πολιτικών, στη βάση και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς επίσης και στη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, παραμέτρων που άπτονται του ιδιαίτερα σημαντικού τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι σχέσεις επίσης της εν λόγω Επιτροπής με το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης και η παρακολούθηση από την Επιτροπή των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι παράλληλα εκ των ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στους όρους εντολής αυτής της Επιτροπής της Συνέλευσης.

Ακριβώς στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων, οι οποίες ορθά εστιάζονται, κατά κύριο λόγο,  στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των κοινωνιών των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που από το Μάρτιο του περασμένου χρόνου διανύει ίσως τη δυσκολότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της, μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της χώρας μας, καταβάλλει ιδιαίτερα επίπονες προσπάθειες, για να αντιμετωπίσει τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη χώρα, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τα μέγιστα τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. 

Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως από πέρυσι τον Μάρτιο στη χώρα μας διεξάγεται ένας τιτάνιος αγώνας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό με κύριο μέλημά μας τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τα ποσοστά των οποίων δυστυχώς μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.  Είναι γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, που το έργο της Επιτροπής  Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για εμάς τους Κυπρίους.  Γιατί μέσα από αυτό, μπορούμε να αντλήσουμε παραδείγματα, που, εφαρμόζοντάς τα, μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στο λαό μας για ένα καλύτερο μέλλον, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις βασικές του ανάγκες, συνυφασμένες με την ίδια την έννοια της ανθρώπινης επιβίωσης και αξιοπρέπειας.


Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Τα παιδιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πηγή ζωής και το πλέον ελπιδοφόρο μέλλον κάθε χώρας.  Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που μου δίδει ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός πως αύριο θα πραγματοποιηθεί εδώ, στη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η 18η Διάσκεψη του δικτύου των Βουλευτών - Συνδέσμων της ΚΣΣΕ, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Και θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς για την επιτυχή πορεία της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ένα στα Πέντε», που στόχο έχει την υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε από όλα τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλά και για να καταστεί το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης των παιδιών πιο ορατό εντός των κρατών μελών του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού.  Οφείλω δε να αναφέρω ότι η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται και από το Ίδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, ενός  εξέχοντα Κύπριου με τεράστια συνεισφορά, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

Η Βουλή των Αντιπρόσωπων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν στα παιδιά, τα δικαιώματά τους, την ευημερία τους και γενικότερα το καλώς νοούμενο συμφέρον τους. Στόχος μας είναι, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να διασφαλίσουμε πως τα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας, θα ατενίζουν αυτό το μέλλον με χαμόγελο, αισιοδοξία και μέσα από συνθήκες ασφάλειας. Γιατί το κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο χαμόγελο. Δικαίωμα στη ζωή.  Μέσα από την ενεργό και πολυποίκιλη συμμετοχή της χώρας μας στην συγκεκριμένη εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων νομοθετημάτων, παρότι η Κύπρος ακόμη δεν επικύρωσε την εν λόγω Σύμβαση, κάτι που αναμένουμε να γίνει στο άμεσο μέλλον, το Κυπριακό Κοινοβούλιο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα ενάντια στα παιδιά  να εξαλειφθεί.  Και θα ήθελα να τονίσω πως θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση. Για την άμεση προώθηση και υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας που θα διασφαλίζει τα προαναφερθέντα.  Μέσα και από την πολύτιμη συνεισφορά και ενεργό δράση στον τομέα αυτό της Γενικής Εισηγήτριας για τα Παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης και Επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κας Στέλλας Κυριακίδου. Η ακούραστη δράση της, αλλά και η ανεξάντλητη προσφορά της στον τομέα της προστασίας και ευημερίας των παιδιών, όπως και σε ό,τι αφορά στον τομέα της υγείας γενικότερα, αποτελούν ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο όσο και πηγή έμπνευσης και ελπίδας για την κοινωνία μας. 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας σας, να επαναβεβαιώσουμε όλοι μας, μέσα και από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, τη δέσμευσή μας στις κοινές αρχές και αξίες μας, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση και διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων που ο κάθε ένας από εμάς αξίζει και δικαιούται να απολαμβάνει. Θα πρέπει επίσης να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση κάθε μορφής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και αν αυτή συμβαίνει.  Από όπου και αν αυτή προέρχεται.  Εμείς οι Κύπριοι δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει συνεχιζόμενη και κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, αφού ο λαός μας τη βιώνει για σαράντα τόσα χρόνια. Ας γίνει λοιπόν φάρος όλων μας το κοινό καλό.  Εμάς, των παιδιών μας και των γενεών που θα ακολουθήσουν. 

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσοχή σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, καθώς και ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.

________________