12/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή σε τελετή για τα αποκαλυπτήρια προτομής







Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να τελέσω σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου ευεργέτη Γεώργιου Ν. Καλογεροπούλου στο προαύλιο της αυλής του Γυμνασίου που φέρει το όνομά του, στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς.



Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς και το Ίδρυμα Γεώργιου Ν. Καλογεροπούλου για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία. Είναι υποχρέωση της πολιτείας και των Δημοτών  να τιμούν ανθρώπους όπως ο Γεώργιος Ν. Καλογερόπουλος και  να προβάλλουν το έργο τους.

Η ζωή του Γεώργιου Ν. Καλογεροπούλου – ή, όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία, του Γιώργη της Λεμεσού – αποδεικνύει το πόσο απρόβλεπτη είναι η μοίρα των ανθρώπων. Η οικογένεια Καλογεροπούλου, όπως και χιλιάδες Έλληνες το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, εκπατρίστηκαν με τη βία από τη γη που τους γέννησε στη Μικρά Ασία. Στοιβαγμένοι στις ακτές της Σμύρνης και διωγμένοι από τα σπίτια τους, έπεσαν θύματα απίστευτης βαρβαρότητας, αναμένοντας το καράβι της ελπίδας για το άγνωστο. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις βρέθηκε ο Γιώργης πρόσφυγας στον Άη Νικόλα της Λεμεσού.   

Ο   Γιώργης μόχθησε σκληρά για να δημιουργήσει ό,τι έχασε η οικογένεια του – γη, χρήματα, κοινωνικότητα. Άνθρωπος δραστήριος, ευρηματικός και εύστροφος, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο όσα κέρδιζε, αγοράζοντας ακίνητα σε αρκετές περιοχές της Λεμεσού. Παρά τον πλούτο που δημιούργησε παρέμεινε λιτός και ζούσε με εγκράτεια. Δεν θέλησε να αποκτήσει οικογένεια, έτρεφε όμως μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, κυρίως τα ορφανά και όσα έμεναν στο σπίτι χωρίς προστασία επειδή οι γονείς τους εργάζονταν. Έφτιαξε χώρους για παιδιά, στάδιο, κοινωφελή έργα στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς. Γέρος πια, και διαβλέποντας το τέλος του, αποφάσισε, μετά από συνάντηση που είχε  με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, να καταθέσει όλη του την περιουσία για ίδρυση ορφανοτροφείου και βρεφονηπιοκομικού σταθμού.
Δίκαια, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός αναγνωρίζεται ως μέγας ευεργέτης και ανεβάζει ψηλά τον πήχη της φιλανθρωπίας και της προσφοράς. Οι πολίτες της Λεμεσού, και κυρίως οι νέοι, απολαμβάνουν τους κόπους πέντε δεκαετιών σκληρής εργασίας ενός ανθρώπου που αγάπησε την πόλη τους ως δεύτερη πατρίδα και της αφιέρωσε τα πάντα. Η φιλοτέχνηση της προτομής του Γεώργιου Ν. Καλογεροπούλου, η οποία θα κοσμεί το προαύλιο του σχολείου που φέρει το όνομά του, είναι η ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του και αποφασιστικότητας για διατήρηση της μνήμης του.

Εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στον γλύπτη Φυλακτή Ιερείδη που φιλοτέχνησε την προτομή του ευεργέτη. Το έργο του θα θυμίζει σε όλους τον Γιώργη της Λεμεσού και θα εμπνέει τις νέες γενιές.

_______________